Gratis hulp Onafhankelijke cliëntondersteuning

MEIERIJSTAD – Heb je vragen over bijvoorbeeld het regelen van zorg of begrijp je de inhoud van een moeilijke brief niet en je wilt dat iemand meekijkt. Wil je dat er iemand meegaat naar een gesprek, bijvoorbeeld met de gemeente? Dan kun je voortaan de hulp inschakelen van een onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO). Een onafhankelijk deskundige wiens hulp bovendien gratis is.

Een OCO geeft informatie, advies en ondersteuning bij vragen waar men tegenaan loopt. Dat kan zijn over zorg, geldzaken, wonen, werk of iets wat er speelt in het gezin. De hulp van een OCO is gratis, deskundig en onafhankelijk. Onafhankelijk betekent dat de OCO niet is verbonden aan de gemeente of aan een zorgorganisatie. De OCO is er echt voor de hulpvrager zelf. Ook als deze zorg en ondersteuning krijgt of mantelzorger is.

Animatie
Om inwoners te informeren over OCO is een flyer ontwikkeld met algemene informatie. Aan buurt- en wijkverenigingen is gevraagd zo veel mogelijk inwoners te attenderen op deze flyer door deze binnen hun netwerk te verspreiden. Ook is een kort (ondertitelde) animatiefilmpje gemaakt dat in 2 minuten uitleg over wat een OCO doet: https://www.youtube.com/watch?v=1OdcGukEozo

Hoe bereikbaar
Wie contact wil opnemen met een van de organisaties die onafhankelijke cliëntondersteuning bieden in Meierijstad kan bellen met 140413 . Kies in het keuzemenu voor optie 1.

Affiche OCO
Fotograaf: Gemeente Meierijstad