Glasvezel in kleine kernen mogelijk als eenderde meedoet

MEIERIJSTAD – De gemeente Meierijstad heeft een overeenkomst gesloten met DELTA Fiber Netwerk BV. Daarmee komt de aanleg van glasvezel in de kleine kernen en Foodpark Veghel een stuk dichterbij. Voorwaarde is dat 35% van de mensen mee wil doen.

DELTA Fiber Netwerk BV (het bedrijf dat nu als Glasvezel Buitenaf bezig is het buitengebied te verglazen), is bereid ook Keldonk, Boerdonk, Mariaheide, Zijtaart, Eerde, Olland, Boskant en het Foodpark Veghel van glasvezel te voorzien. Daarmee komt glasvezel in principe beschikbaar voor 99,8% van de inwoners en bedrijven in Meierijstad.

Ondergrens op 35%
DELTA Fiber Netwerk BV gaat de inwoners en ondernemers in deze gebieden benaderen. Als minimaal 35% daarvan ‘ja’ zegt tegen de aanleg van het glasvezelnetwerk én een abonnement afsluit, legt DELTA Fiber Netwerk het netwerk in de kleine kernen aan.

Het aanbod is alleen mogelijk omdat het om bijna 5000 adressen gaat die relatief dicht bij elkaar liggen. Het feit dat de aansluitkosten in het buitengebied en de kleine kernen verschillenkomt omdat de huizen dichter bij elkaar liggen en de graafafstanden in de kleine kernen minder groot zijn. In de kernen betalen de klanten geen bijdrage voor het aanleggen van de glasvezelaansluiting in de woning. Zij betalen alleen voor de kosten van het abonnement, dat afhankelijk is van de telecomaanbieder die zij kiezen.