Gezocht: herinneringen aan onderwijsinternaten

Wat hebben het Damiaan College, het pensionaat van de Franciscanessen en Mater Christi met elkaar gemeen? Het waren allemaal katholieke ‘kostscholen’. Vroeger was het heel gewoon dat je als kind naar een onderwijsinternaat gestuurd werd. Kost en inwoning werd vaak ook gegeven aan kinderen die in hun eigen woonplaats naar kostschool gingen. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) bundelt herinneringen en verhalen aan deze inmiddels verdwenen Roomse wereld.

Speciale website

Sinds een jaar heeft het BHIC een speciale website waar mensen hun herinneringen en verhalen aan de onderwijsinternaten kunnen delen. Dat is een groot succes. Er kwamen veel inzendingen en daarom is de website nu compleet vernieuwd en uitgebreid.

Graven in het geheugen

Op de website van het BHIC zijn ruim 100 Brabantse internaten in kaart gebracht. Maar niet elk internaat kan rekenen op veel herinneringen. Zo zijn de pagina’s van het Damiaan College in Sint Oedenrode en Mater Christi in Schijndel nog niet gevuld met persoonlijke herinneringen. Er zijn al wel enkele herinneringen ingestuurd over het pensionaat van de Franciscanessen in Veghel. Het BHIC vraagt iedereen om nog eens in zijn geheugen te graven en herinneringen te delen via de website Wierook, Wijwater en Worstenbrood.