'Gevaar sigarettenpeuken wordt genegeerd'

Schijndel en Veghel gaan peuken rapen

MEIERIJSTAD – Inwoners van Schijndel en Veghel kunnen zaterdag 10 juli sigarettenpeuken rapen. Dat gebeurt in het kader van de landelijke campagne Plastic Peuk Meuk.

Het doel is om op deze dag in Nederland ruim 250.000 peuken op te rapen in meer dan vijftig gemeenten.

Plastic

Sigarettenfilters vormen het grootste probleem als het gaat om zwerfafval. De moderne filters bestaan namelijk uit plastic. Dat vergaat niet zo gemakkelijk. Omdat veel mensen helemaal niet weten dat filters van plastic zijn, worden ze vaak achteloos op straat gegooid. In Schijndel en Veghel willen ze daar iets aan doen.

Compleet genegeerd

Het Plastic Peuken Collectief (een samenwerkingsverband van meer dan 60 organisaties) is al sinds 2018 bezig aandacht te vragen voor dit compleet genegeerde stukje plasticvervuiling. Dit is het derde jaar dat ze de campagne Plastic PeukMeuk organiseren Vorig jaar werden er zo in 18 gemeentes 142.000 peuken geraapt en werd de data (zoals aantallen, locaties) in een rapport verwerkt dat naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

In Schijndel begint het peuken rapen om 9.30 uur bij de fontein op de Markt. In Veghel kan elke buurt z’n eigen actie voeren. Wie in Veghel met de buurt mee wil doen kan zich tot 9 juli aanmelden bij mooimeierijstad@kpnmail.nl.