Gesprek aan de keukentafel is geen inspraak

PvdA zet vraagtekens bij omgevingsdialoog

MEIERIJSTAD – De PvdA in Meierijstad vraagt zich af wat een omgevingsdialoog waard is. Is dat niet een wassen neus? Een oplossing voor een beter middel is er nog niet.

De afgelopen weken waren er in Meierijstad twee gevallen die door de PvdA worden aangegrepen om vraagtekens te zetten. De uitbreiding van tennispark de Krekel in Mariaheide en het plan voor een groot terras in het Jansenpark in Schijndel.

Consumptiebonnen

De tennisvereniging sprak over de plannen met de omwonenden. Die herkenden zich helemaal niet in de weerslag van dat gesprek. Uitbaters van café de Sok en Tapperij De Beurs spraken met omwonenden over een groot terras in het Jansenpark. De meeste mensen vertelden de kroegbazen dat ze daar geen bezwaar tegen hadden. Vervolgens vroegen de horecaondernemers iedereen om een schriftelijke bevestiging. Daarna kreeg iedereen tien consumptiebonnen voor op het terras.

Volgens de PvdA hebben de uitbaters wel een heel creatieve manier gekozen om de omgevingsdialoog vorm te geven. “In ruil voor een handtekening voor akkoord, krijgen omwonenden per huishouden 10 consumptiebonnen. De vraag is wel in hoeverre zij écht beseffen wat er voor hun deur gaat gebeuren. We zullen het zien. Het is ook mooi dat er zo weer wat reuring en initiatief ontstaan na corona,” aldus de PvdA.

Niks meer dan een gesprek

De omgevingsdialoog is niks meer dan een gesprek met je buren als je een plan hebt. Iemand die z’n huis verbouwt belt bij de buren aan om te vertellen dat er een paar weken geboord en gehamerd gaat worden. Zo gaat het ook met grotere plannen als de uitbreiding van een tennispark en de aanleg van een groot terras.

De omgevingsdialoog is bedacht om ellenlange en kostbare procedures te voorkomen. De wetgever gaat er van uit dat dat mogelijk is als al meteen aan het begin een goed gesprek plaats heeft met de buren. Er zijn gemeenten die een omgevingsdialoog verplicht stellen. Dat gebeurt omdat niet elke initiatiefnemer uit zichzelf genegen is met de buurt over zijn plannen te praten.

Geen status

Probleem is dat iemand die bijvoorbeeld wil gaan bouwen in principe geen rekening hoeft te houden met de uitkomst van een omgevingsdialoog. Als tien mensen schriftelijk toestemming geven voor een terras waar ze vervolgens tien gratis consumpties kunnen gebruiken, heeft dat geen wettelijke status. Andersom geldt dat als mensen zeggen dat ze iets niet willen, kan de initiatiefnemer bij de gemeente gewoon een vergunning aanvragen.

De vorm van de omgevingsdialoog is redelijk vrij. Je mag mensen die voor jouw terras stemmen gerust consumptiebonnen geven. De enige echte regel volgens de jurisprudentie is dat er tussen de omgevingsdialoog en de uitvoering van het plan niet te veel tijd mag zitten. De mening van omwonenden heeft een houdbaarheidsdatum.

Als tijdens of na een omgevingsdialoog aan de keukentafel blijkt dat er bezwaren tegen een plan zijn dan volgt een officiële inspraakprocedure en kan die kostbare en tijdrovende bezwarenprocedure alsnog opgestart worden.

“Jammer genoeg hebben we als gemeente geen enkel middel om eisen te stellen aan de omgevingsdialoog en de verslaglegging daarvan. We moeten als gemeenteraad toch een keer op zoek naar manieren om dat beter te kunnen organiseren en daar eisen aan te stellen,” aldus de PvdA Meierijstad.