Geslaagd oogstfeest in natuurtuin ‘t Bundertje

VEGHEL – De oproep van Natuurtuin ’t Bundertje om daar de natuur te komen beleven was niet tegen dovemansoren gericht. Zondagmiddag heerste in het natuurgebied aan de Patrijsdonk een gezellige drukte. Coördinator Daniëlle Walraven en de vele vrijwilligsters hadden voor een verscheidenheid aan activiteiten gezorgd die nagenoeg allemaal met de natuur te maken hadden.

Zo gaven medewerkers van het Boerenbondmuseum uit Gemert uitleg over het ‘haren’ van een zeis. Ook vertelden ze het verschil tussen zwarte en witte haver en dat boeren vroeger een wam gebruikten om het kaf van het koren te scheiden.

Wolwerkgroep
Vrijwilligers van de natuurtuin zelf stonden klaar om belangstellenden van informatie te voorzien. Zoals de wolwerkgroep die de wol van de schapen uit Meierijstad na het kleuren, wassen en kaarden zelf spinnen. Maar men kon ook proeven van diverse soepen waaronder de pompoensoep.

Jaarlijkse traditie
Het oogstfeest bij het Bundertje is volgens Daniëlle Walraven een traditie die elk jaar op de laatste zondag van september wordt gehouden. “Elk jaar proberen we weer andere ambachten te laten zien om op die manier de mensen te vermaken”, aldus de coördinator van ‘t Bundertje. Maar ook zonder oogstfeest zijn de mensen altijd welkom in dit openbare gebied om door de tuin te wandelen. Zelfs de kruiden mag men er in gepaste hoeveelheden gratis plukken, om dan verder te genieten van dit mooie plekje dat midden in een woonwijk ligt.