Gerenoveerd carillon Schijndel; ‘U vraagt, wij draaien’ (video)

Feestelijkheden bij ingebruikname van het gerenoveerde carillon

SCHIJNDEL - Het weekend van 27, 28 en 29 oktober staat helemaal in het teken van de her-ingebruikname van het carillon in de Heilige Servatiuskerk op de Markt in Schijndel. Het carillon, voor ingewijden de beiaard, wordt vrijdag weer in gebruik genomen. Twee maanden is er gewerkt om het carillon weer te laten klinken zoals 45 jaar geleden.

Renovatie
Omroep Meierij maakte een videoregistratie van de renovatie. Deze wordt uitgezonden vanaf donderdag 26 tot en met maandag 30 oktober. Ieder uur direct na de nieuwsuitzending RondOM. Voor wie liever online kijkt is de special bij dit bericht ingesloten.

Voor de feestelijke ingebruikname van het carillon heeft de commissie een heel weekend uitgetrokken. Na de officiële overdracht voor genodigden op vrijdag is er nog een programma opgesteld voor alle belangstellenden.

Vrijdag 27 oktober: 'U vraagt, wij draaien'
Het gerenoveerde carillon is voorzien van een nieuw automatisch speelwerk. Tommy van Doorn, stadsbeiaardier laat dat de bezoekers vrijdagavond horen. Van 18:30 tot 19:30 uur kan iedere bezoeker een keuze maken uit een speellijst van 80 nummers waarvan de klanken vervolgens over de Markt worden uitgestrooid.

Zaterdag 28 oktober: Bells Lab
Zaterdag 28 oktober staat er tijdens de weekmarkt van 11:00 tot 16:00 uur een rijdende beiaard op de markt: het Bells Lab van de Belgische beiaardier Jan Verheyen. Het publiek kan dan van heel dichtbij zien hoe een beiaard technisch werkt en hoe het instrument met zijn stokkenklavier door een beiaardier bespeeld wordt. Jan Verheyen zal zelf deze toerbeiaard bespelen, maar ook de amateurbeiaardiers Joost van de Werf en Paul Schiphof laten zich zaterdag horen

Zondag 29 oktober: Bijzonder beiaardconcert

Zondag 29 oktober wordt vanuit de klokkentoren een bijzonder concert verzorgd door beiaardier Rosemarie Seuntiëns en accordeonist Dominique Paats. Het concert is vanaf de Markt te beluisteren. Dit concert duurt van 15:00 tot 16:00 uur.

Feestelijk weekend bij de heringebruikname van het carillon in de Heilige Servatiuskerk
Fotograaf: Jan van Oort
Beiaardier Tommy van Doorn speelt vrijdag verzoeknummers
Fotograaf: Jan van Oort