Gemeentehuis Schijndel wordt groene ontmoetingsplek

SCHIJNDEL – Maandag 28 september zette wethouder Coby van der Pas haar handtekening onder het koopcontract van het Schijndelse gemeentehuis. Okko Project is de nieuwe eigenaar van het jongste deel van het voormalige gemeentehuis. Deze Eindhovense projectontwikkelaar gaat het gebouw ombouwen tot 16 appartementen met bijzondere hangende tuinen.

Wonen maar vooral leven

Voor het oudste deel van het Schijndelse gemeentehuis was al een nieuwe bestemming gevonden. Onder meer de bibliotheek, trouwzaal en de kunstcollectie van de gemeente krijgen een plek krijgen hier onderdak.. Het jongste deel van het gemeentehuis werd te koop gezet. Naast een prijskaartje zat daar ook een wensenlijstje aan vast: de plek – en bij voorkeur ook het gebouw – moesten reuring brengen in het centrum en echt iets toevoegen in duurzaamheid en kwaliteit. Okko Project kwam met het voorstel om het bestaande gemeentehuis om te toveren in 16 terrasvormige appartementen met hangende tuinen. Naast wonen is vooral leven een belangrijk onderdeel van het project Amytes. In de toekomstige doorsteek tussen de Markt en het Verlengde Kloosterpad wordt het pand open en groen. De grote trappen moeten uitgroeien tot een natuurlijk ontmoetingspunt.

Wethouder van der Pas ondertekent het koopcontract.ontract.

Vintage jas

Wilbur van Hamond, directeur bij Okko Project, is blij dat hij het gemeentehuis van Schijndel heeft kunnen kopen. Hij is namelijk afkomstig uit Schijndel en heeft er nog veel familie wonen. Hij prijst het ontwerp dat En/En Architecten voor Amytes maakte. Architecten Arie van Rangelrooy en Joost Verbeek zeggen zelf dat ze het gebouw een vintage jas geven. “Toen we aan dit project begonnen, zagen we een mooi gebouw dat erg in zichzelf gekeerd was. Het pand dateert uit 1991 en is in goede staat. Daar wilden we goed gebruik van maken. Niet afbreken en nieuw bouwen, maar transformeren. Dat is namelijk veel duurzamer en milieuvriendelijker en geeft tijdens de bouw minder overlast. Toen we vanuit de ‘vintage jas’ gingen denken, vielen alle puzzelstukjes voor ons in elkaar,” vatten de architecten samen.

Uitkijktoren

Voor de transformatie hoeft weinig afgebroken te worden. Het voormalige gemeentehuis krijgt wel een meer open karakter, zodat de hangende tuinen aan het ‘binnenplein’ ook van buitenaf te zien zijn. Daarnaast willen de elementen jit de Bossche School behouden en beter naar voren laten komen. Opvallend: de architecten stellen voor het trappenhuis te verplaatsen naar de hoek van het gebouw. Daar kan het dienst doen als uitkijktoren en hopelijk zelfs als een kleine Bed & Breakfast. Zover is het trouwens nog niet. De volgende stap is het wijzigen van het bestemmingsplan. Okko Project hoopt dat deze stap in 2021 afgerond wordt. Dan zou Amytes eind 2022 opgeleverd kunnen worden. Tot die tijd zullen met name omwonenden goed op de hoogte gehouden worden van de plannen en werkzaamheden. Ook dat was een eis van de gemeente: de projectontwikkelaar moet goed communiceren met omwonenden en belanghebbenden. Okko Project zal deze groepen binnenkort informeren over de plannen en planning. Daarnaast kunnen alle andere geïnteresseerden via info@okkoproject.nl aangeven dat ze op de hoogte willen blijven van de ontwikkeling van de hangende tuinen van Schijndel.

Vanaf de Markt zijn de hangende tuinen goed zichtbaar.
Fotograaf: www.okkoproject.nl