Gemeentebelang Meierijstad wil overtollige kunst aan inwoners aanbieden

De kunstcollectie van de gemeente Meierijstad wordt bewaard in het RAADhuis in Schijndel.

De fractie Gemeentebelang Meierijstad wil dat de gemeente Meierijstad de overtollige kunstwerken uit eigen collectie aanbiedt aan de inwoners in plaats van schenken aan de stichting Onterfd Goed in Eindhoven. Dat staat in een motie die donderdag 3 november in de gemeenteraad wordt besproken. De commissie Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering gaf dinsdagavond al een voorzetje en dat was positief.

“Een sympathiek voorstel, zeker ook omdat het alles met participatie te maken heeft”, zei Alda Gloudemans van de fractie HIER. Indiener van de motie Peter Verkuijlen mag het wat haar betreft wel ‘met wat meer passie brengen’.
Stichting Onterfd Goed zoekt voor de bijna 200 kunstwerken uit Meierijstad een nieuwe bestemming. Particulieren en bedrijven kunnen bij de stichting het werk aanschaffen.”

Uitstel
Wat Gemeentebelang Meierijstad betreft zou het college van Burgemeester en Wethouders zelf initiatieven kunnen ontwikkelen om de kunst dichter bij de inwoners te brengen en te houden. “Als dat niet op korte termijn lukt, dan zou de overdracht van de kunstwerken uit het depot twee maanden uitgesteld kunnen worden. Dan kunnen andere partijen de mogelijkheid krijgen het op te pakken.” Het college denkt dat er weinig belangstelling zal zijn, volgens Verkuijlen leeft het wel.

Voor en door gemeenschap
“De kunstwerken zijn destijds door de gemeenschap verworven. In andere gemeenten in soortgelijke situaties werden volgens de indiener van de motie overbodige kunstwerken wel eerst aan de eigen inwoners aangeboden. “Daarbij kan gedacht worden, zonder daarbij andere mogelijkheden uit te sluiten, aan schenken aan belangstellende inwoners bijvoorbeeld in combinatie met een loterij of aan openbare verkoop voor een goed doel. Zoals bijvoorbeeld de voedselbank.”

Uitzoekwerk
Op de vraag of er niet een gevaar is dat een kunstwerk dan op een vlooienmarkt terecht kan komen zei Verkuijlen: “Dat kan. Het zijn niet altijd museale werken. Beter op een rommelmarkt dan in de kliko.”
Hij beloofde voor 3 november uit te zoeken hoeveel werk het wordt om de kunst eerst in eigen gemeente aan te bieden en of dat extra kosten met zich meebrengt.