Gemeentebelang: handen af van Veghelse roeken

MEIERIJSTAD – De politieke partij Gemeentebelang Meierijstad heeft een protestbord geplaatst bij het bosje bij het klooster van de Zusters Franciscanessen in Veghel. Dat bosje staat op de nominatie gekapt te worden om het plan Leefgoed Veghel te kunnen realiseren. In het bosje nestelt een kolonie roeken. Gemeentebelang wil dat die met rust gelaten wordt.

Vorige week werd tijdens de raadsvergadering al gesproken over het kappen van dat bosje. Toen werd duidelijk dat op het terrein andere bomen worden geplaatst als compensatie. De roekenkolonie die in het bosje nestelt zal worden verplaatst. Daarvoor zijn de voorbereidingen al begonnen.

Gerard van Mil van Gemeentebelang Meierijstad wil nu dat de roeken met rust gelaten worden. De partij heeft niks tegen de invulling van het Kloosterkwartier, wel tegen de verhuizing van de roeken.

Flirten, kibbelen en kwebbelen

“Roeken zijn kolonievogels en intelligent. Ze onderhouden een uitgebreide communicatie over voedsel en sociale aangelegenheden. Het is daar een gezellige boel. Flirten, kibbelen, kwebbelen, lijfelijke liefde, schreeuwen en nesten bouwen. In de nu nog kale hoge bomen zijn in het voorjaar de nesten van onze Veghelse roekenkolonie goed zichtbaar. Roeken worden niet afgeschrikt door de nabijheid van mensen,” aldus Van Mil.

Volgens de politicus past het in het natuurinclusief beleid van de gemeente Meierijstad om de roekenkolonie nu en in de toekomst in het bos te laten en daarom moeten de bomen niet worden gekapt.