Gemeente slachtoffer van CEO-fraude

MEIERIJSTAD - De gemeente Meierijstad is slachtoffer geworden van CEO-fraude. Daarbij hebben de fraudeurs 37.200 euro buitgemaakt. De oplichters deden meerdere pogingen om geld afhandig te maken, maar doordat een medewerker om een telefonische verificatie vroeg werd de fraude ontdekt.

Bij CEO-fraude wordt aan een medewerker van een organisatie een mail met een betaalverzoek gestuurd uit naam van een algemeen directeur (CEO) of een financieel directeur (CFO) van een bedrijf. De mail is niet afkomstig van deze persoon, maar van cybercriminelen. Ook bij de gemeente Meierijstad deden de oplichters zich bij medewerkers financiën als hooggeplaatste personen.

In een reactie aan Stadskrant Veghel laat burgemeester Kees van Rooij het volgende weten: “Criminaliteit is van alle tijden. Iedereen weet dat criminelen op allerlei manieren actief zijn, maar je hoopt dat het je niet persoonlijk zal treffen. Bij CEO-fraude is er sprake van tijdsdruk omdat het bedrag snel overgemaakt moet worden en de nadruk wordt gelegd op het zeer vertrouwelijke karakter van de betaling. Wij betreuren het ten zeerste dat collega’s uit onze organisatie slachtoffer zijn geworden en we bieden hen nazorg.”