Gemeente roept op om zuinig te zijn met water

Elke druppel telt: dat is het motto waarmee burgers, boeren en bedrijven opgeroepen worden om (veel) minder water te gebruiken. In onze regio is het al weken gortdroog. De situatie is zo ernstig dat er inmiddels op verschillende niveaus spoedoverleg is geweest over dit probleem.

Zonnigste lente

Veel mensen zijn dolgelukkig met de zonnigste lente ooit. Maar de hoge temperatuur en lange droogte eist zijn tol. Het water in sloten, beken en rivieren staat letterlijk op een dieptepunt. En het grondwaterpeil staat in sommige plekken in het rood. Juist in droge en warme tijden gebruiken inwoners meer water, bijvoorbeeld om hun tuin te besproeien of zwembadjes te vullen.

De Aa in 'nattere' tijden

Druppel op gloeiende plaat

De komende tijd is flink wat regen voorspeld. Toch is nu al duidelijk dat dit een druppel op een gloeiende plaat zal zijn. Op sommige plekken is het grondwaterpeil zo laag dat het maanden achtereen zou moeten regen om het watertekort weer aan te vullen. Reden voor 13 organisaties - waaronder gemeente Meijerstad, Brabant Water, Brabants Landschap, Waterschap De Dommel en ZLTO - om spoedoverleg te voeren. Ook roepen ze iedereen op om zuinig met water te zijn en water zoveel mogelijk op te vangen en vast te houden.

Eenvoudige tips

Elke druppel telt mogen inwoners letterlijk nemen. Elke druppel water die opgevangen wordt, helpt om de droogte tegen te gaan. Met eenvoudige tips kan iedereen een handje helpen. Denk aan het gebruik van een regenton of het vergroenen van tuinen, waardoor water langer vastgehouden wordt. Ook minder sproeien van de tuin of korter douchen helpt.