Gemeente niet tegen huizen op grond Vermulst, maar geen driehonderd

SCHIJNDEL – Op het terrein van paardenbedrijf Vermulst in Schijndel zullen niet 250 tot 300 huizen gebouwd gaan worden. Onder strikte voorwaarden is er op het landgoed wel ruimte voor kleinere woningbouwprojecten.

Dat zegt wethouder Jan Goijaarts van de gemeente Meierijstad. De gemeente heeft dinsdag regels gepresenteerd voor woningbouw in Schijndel. In dit dorp is de behoefte aan huizen enorm, maar er is bijna geen bouwgrond.

Begin maart maakte het bedrijf Vermulst bekend dat er een uitgewerkt plan lag voor 250 tot 300 huizen. Een aantal politieke partijen noemde dat een buitenkans voor Schijndel. Bij de lokale partij Hart kon het geluk niet op. Laurens van Voorst van Hart zei toen: “Het bestemmingsplan moet gewijzigd worden, maar wie kan daar nou op tegen zijn als er zo’n prachtig plan ligt. Als het nou om een bos ging, kan ik me voorstellen dat er bezwaar tegen is, maar het gaat hier om een weiland waar paarden in huppelen.

Fraai landschap
Voor het college van burgemeester en wethouders ligt het genuanceerder blijkt nu. Volgens een woordvoerster kan daar gebouwd worden als die locatie nodig is om snel meer huizen in Schijndel te bouwen. “Daar is dan beperkte woningbouw mogelijk. Hier is sprake van een fraai landschap en de ecologische verbindingszone van het Duits lijntje”, aldus de woordvoerster.

Goijaarts wil graag de groene toegang tot Schijndel bewaren en daarom zegt hij: “Een plan met 250 tot 300 huizen daar gaat niet. Maar we willen graag met de plannenmakers in gesprek over kleinschaliger plannen”.

Kleine locaties
De gemeente wil dat er in Schijndel vooral op kleinere locaties in het dorp wordt gebouwd. En er zijn mogelijkheden om te bouwen aan de westkant, tussen Schijndel en Gemonde. Tijdens een bijeenkomst van Hart over woningbouw in Schijndel onder het motto “Nie mauwe, maar bouwe” dachten veel aanwezige Schijndelaren ook al in die richting. Het landbouwgebied tussen de Borne, Gemondseweg en de Putsteeg in Schijndel? Volbouwen was de mening van de zaal. Dan heb je de komende jaren de woningnood opgelost en hoef je niet te zoeken naar allerlei inbreidingslocaties, zo vond een groot deel van de aanwezigen.

Burgemeester en wethouders denken toch in de eerste plaats aan inbreiden. Volgens het college kun je op die manier het snelst iets doen aan de oplossing van de woningnood. Inmiddels is er een lijstje van die zogenoemde inbreidingslocaties. Daar staat onder meer een plan voor vijftig huizen op tussen de Schootsestraat en Kloosterpark. Ook staan er huizen gepland op het terrein van de voormalige basisschool De Vossenberg. En er is een idee om huizen te bouwen op het terrein van Bolsius aan de Kerkendijk.

Kloostertuin
Laurens van Voort van de politieke partij Hart die met de genoemde bijeenkomst veel werk maakt van de woningbouwproblematiek reageert met verbazing op de plannen. Volgens hem zijn de locaties die nu genoemd worden dezelfde als in 2016. "Er is dus in vier jaar tijd niks gebeurd. Niks", zegt hij.

Opvallend is volgens de politicus dat er geen plannen zijn voor bouw in de Kloostertuin. "Die tuin is voor goud geld door de nonnen aan een projectontwikkelaar verkocht. Vette pech voor dat bedrijf", aldus Van Voorst.