Gemeente Meierijstad stimuleert geveltuintjes

MEIERIJSTAD – De gemeente maakt het makkelijker voor burgers om geveltuintjes (kleine tuin tegen een huis) aan te leggen. Er is geen tijdrovende vergunning meer nodig. De gemeente biedt bovendien burgers geveltuinpakketten aan om initiatieven te stimuleren. Wat is het doel van een geveltuin?
Fotograaf: Jan van Oort.

In een persbericht van de gemeente staat dat woningen en bedrijven zonder voortuin, die grenzen aan gemeentegrond met een geveltuintje de biodiversiteit kunnen bevorderen. Geveltuintjes kunnen volgens de gemeente helpen om de maatschappij aan te passen aan veranderingen van het klimaat. Daarbij wordt de omgeving op die manier aantrekkelijker. “Groen in plaats van bestrating zorgt voor een fijne plek voor vogels, vlinders en bijen”, volgens de gemeente. "Groen kan ook voor verkoeling zorgen.Op plaatsen waar geen bestrating ligt, kan het regenwater makkelijker wegzakken in de grond en stroomt het niet naar de riolering.”

Regels en actie
De nieuwe regels in de gemeente moeten duidelijkheid geven over wat er in de geveltuintjes wel en niet wordt toegestaan. Bijvoorbeeld hoe breed een geveltuintje mag zijn, hoeveel trottoir er mag overblijven en wat er geplant mag worden. Een geveltuintje moet onder meer maximaal twee stoeptegels breed zijn en langs de voorgevel een lengte hebben van maximaal tien meter. De gemeente adviseert een aantal inheemse plantensoort voor de geveltuin zoals de wilde marjolein, gewone margriet en knoopkruid. “De initiatiefnemer is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het geveltuintje. Er mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt”, reageert de gemeente. Een bestaand initiatief is de actie ‘Plant je mee voor een fleurige straat’. "Deze actie wordt volgend jaar weer gehouden in Meierijstad. Inwoners kunnen hun straat aanmelden voor de aanleg van bijvoorbeeld geveltuintjes."