Gemeente Meierijstad: ‘Bestemmingsplan voor ombouw van kerk in Eerde te repareren’

Een impressie van de plannen in en rond de kerkn Eerde
Fotograaf: Fotograaf: projectontwikkeling SHAAK

De gemeente Meierijstad gaat ervan uit dat de fouten in de nu door de Raad van State voorlopig afgewezen plannen voor de verbouw- en het restauratieproject voor de kerk en omgeving in Eerde te repareren zijn.

Dat antwoordt Meierijstad nadat de Raad van State deze week de plannen voor appartementen en een nieuwe school in en om de kerk in een tussenuitspraak voorlopig heeft uitgesteld. Volgens de gemeente heeft de Raad van State ervoor gekozen om een zogenaamde ‘bestuurlijke lus’ toe te passen.

Uit de tussenuitspraak blijkt dat de hoogste bestuursrechter naar na bezwaren van onder meer de Stichting Vrienden van de Eerdse Kerk op een paar flinke obstakels is gestuit. Belangrijkste gebrek is dat de gemeente Meierijstad niet meer weet welke onderdelen van de kerk, aanpalende bebouwing en de ruimte om de kerk heen om welke redenen ooit als gemeentelijk monument zijn aangewezen. Daarover kan de gemeente helemaal niets meer in het eigen archief vinden.

Hoogste deel kerk
De Raad van State meent dat de gemeenteraad niet voldoende heeft onderzocht welke monumentale waarden door het verbouw en restauratieplan voor de kerk verloren kunnen gaan. Meierijstad zal duidelijker moeten aangeven welke onderdelen beschermd moeten worden en welke onderdelen vervangen kunnen worden. Een van die onderdelen van het plan gaat om de bouw van 16 woningen in en naast de kerk.

Daarvan komen er drie in het hoogste deel van de kerk. Maar de tegenstanders staan op het standpunt dat het bestemmingsplan eveneens ruimte biedt aan de bouw van appartementen boven de kapel. Volgens de Raad van State is het bestemmingsplan op dat punt nog niet duidelijk. Want hoewel de gemeente alleen woningen in het zuidelijke deel van de kerk wil, maakt het plan het ook mogelijk om 25 woningen overal binnen het bestemmingsplan gebied te bouwen. Daarmee kan dus in theorie ook boven de kapel worden gebouwd.

Heilig Hartbeeld
Er is ook onduidelijkheid over de bescherming van het Heilig Hartbeeld en de bescherming van een monumentale beuk op het plein. Allemaal zaken die de gemeente zal moeten herstellen, of aanscherpen. Daarvoor krijgt Meierijstad twintig weken de tijd. Daarna volgt eventueel nog een tweede zitting, dan wel de einduitspraak. De uitspraak is een tegenvaller voor ontwikkelaar Ton Verhoeven van SHAAK BV. Die had gehoopt zo snel mogelijk te kunnen beginnen met het verbouw- en restauratieproject Dorpshart Eerde. Omdat volgens hem nog meer vertraging tot verder verval van de monumentale kerk zal leiden. Hij zal op zijn minst nog een paar maanden tot een half jaar geduld moeten hebben.