Gemeente krijgt hulpje voor dag en nacht, het heet GEM

MEIERIJSTAD – De gemeente Meierijstad krijgt op haar website een hulpje voor dag en nacht. Het heet GEM. Het is een robot die altijd paraat staat om vragen van inwoners te beantwoorden.

Voorlopig alleen nog vragen over paspoorten, rijbewijzen en verhuizingen. In de toekomst hoopt de gemeente dat GEM veel meer vragen zelf kan beantwoorden. GEM kan wel al op dertig terreinen doorverwijzen.

Virtueel hulpje

GEM is een virtueel hulpje. Wie een paspoort moet verlengen kan naar de website van de gemeente Meierijstad gaan en daar kiezen voor 'paspoort'. Binnen een paar klikken ben je dan in virtueel gesprek met GEM die de meeste vragen zelfstandig kan beantwoorden.

Voorlopig blijft het daar nog even bij. Dat komt omdat GEM voor de inwoners van Meierijstad ogenschijnlijk tot het Meierijstadse ambtenarenkorps hoort, maar landelijk wordt gevoed met antwoorden. Voorlopig is dat dus informatie die in meerdere gemeenten hetzelfde is. En dan gaat het over paspoorten, rijbewijzen en verhuizen.

Lokale vragen


Wie GEM aan de lijn heeft voor bijvoorbeeld specifieke lokale vragen over afvalverwerking of wegwerkzaamheden wordt doorverwezen naar een pagina op de gemeentelijke website waar het antwoord zou kunnen staan. GEM kan ook doorverwijzen naar echte mensen.

Meierijstad is de negende gemeente in Nederland die gebruik gaat maken van GEM. Volgens wethouder Menno Roozendaal willen steeds meer mensen op een moment dat hen het beste uitkomt contact met de gemeente. En dan ook nog het liefst snel en met een laptop op schoot op de bank. Dat kan nu met GEM.

Ambtenaren niet brodeloos

Het digitale hulpje is niet bedoeld om ambtenaren van vlees en bloed brodeloos te maken. GEM is vooral bedoeld om veelvoorkomende vragen af te vangen voordat ze bij een ambtenaar op het bureau komen, Die ambtenaren kunnen dan hun tijd besteden aan andere zaken.

Roozendaal vergeleek de functie van GEM met die van gastvrouwen en gastheren in het gemeentehuis in Veghel. Daar word je door echte mensen figuurlijk bij de hand genomen die je begeleiden naar de plek waar je moet zijn. GEM is degene die mensen virtueel bij de hand neemt. Wie digitaal niet zo handig is kan gewoon met de gemeente blijven bellen.

Een kleine proef op de som leert dat GEM werkt. De vraag wanneer oud papier wordt opgehaald in Veghel-Zuid kan het hulpje niet beantwoorden, maar je wordt keurig doorverwezen naar de afvalkalender van de gemeente Meierijstad.