Gemeente koopt extra ruimte voor onderwijs nieuwkomers

MEIERIJSTAD - Gemeente Meierijstad koopt een vleugel van het voormalige PABO-gebouw aan de Muntelaar in Veghel en een sporthal van het Koning Willem 1 College voor het onderwijs van nieuwkomers. Het eigendom van beide gebouwen gaat vanaf volgend jaar over op de gemeente.
Wethouder Johan van Gerwen (r) ondertekent het koopcontract samen met Peer van Summeren van het Koning Willem I College.
Fotograaf: Gemeente Meierijstad.

Wethouder Johan van Gerwen en Peer van Summeren van het KW1C ondertekenden op woensdag 20 december het koopcontract hiervoor. ,

De vleugel wordt momenteel gehuurd en ingezet voor het taalonderwijs aan nieuwkomers. Dit betekent dat ook de Internationale Schakelklas (ISK) voor twaalf tot en met veertien jarigen en vijftien tot en met achttien jarigen in dit gebouw zijn gehuisvest.

Daarnaast geldt dat ook voor nieuwkomerschool de Horizon, voorheen heette die de Taalvijver. Ook mag de PABO tot 1 augustus 2024 nog gebruik maken van twee lokalen. De gemeenteraad stemde afgelopen november al in met de plannen en een aantal aanpassingen die noodzakelijk zijn..

Tekort aan binnensportruimte
De reden dat de sporthal eerst is gehuurd en nu aangekocht is omdat de vraag van de binnensportverenigingen in Veghel het aanbod aan binnensportruimte volgens de gemeente overstijgt. “Met deze aankoop kan de gemeente het capaciteitstekort oplossen. De sporthal wordt vanaf 2021 al gebruikt door volleybalclub Skunk. Vanaf 2023 maakt ook gym- en turnvereniging Educa gebruik van deze sporthal. Tijdens schooltijden blijft het KW1C gebruik maken van de sporthal”, staat in het persbericht van de gemeente.

Stijgend aantal leerlingen
De Horizon is met name het afgelopen jaar geconfronteerd met een stroom vluchtelingen uit Oekraïne en andere nieuwkomers en ontheemden. Daardoor steeg het aantal leerlingen fors. De ruim driehonderd vierkante meter op de multifunctionele accommodatie De Hintel was volgens de gemeente niet meer voldoende om de leerlingen op te vangen.