Gemeente grijpt naar luchtbuks voor bestrijden rattenplaag

MEIERIJSTAD – De gemeente gaat voortaan bruine en zwarte ratten met een luchtbuks af laten schieten door een bevoegde rattenbestrijder. Zo moet er een einde komen aan de overlast van ratten die met de huidige aanpak niet kan worden gestopt. Alleen een gespecialiseerde en bevoegde rattenbestrijder mag de trekker overhalen.
Fotograaf: Jan van Oort.

Het bestrijden van bruine en zwarte ratten gebeurt in Meierijstad momenteel vooral door de inzet van lokdozen en vangkooien. Gif is zowel in de lokdozen als vangkasten niet toegestaan, daarom zijn de dozen en kooien voorzien van lokvoer. Alleen trekt lokvoer ook andere dieren aan dan ratten. De vangkasten met klem werken soms onvoldoende om de plaag te bestrijden. Daarom is er een nieuwe methode gevonden. De gemeente verleent toestemming aan bevoegde medewerkers om bruine en zwarte ratten neer te schieten met een luchtdrukwapen. De inzet van een luchtdrukwapen mag op het grondgebied van Meierijstad plaatsvinden binnen de bebouwde kom. Het afschieten gebeurt meestal in de avond en nacht. Dan zijn de ongewenste knaagdieren namelijk het meest actief.

Radicale methode
Wethouder van onder meer natuurbeheer, Jan van Burgsteden, noemt het afschieten een ‘vrij radicale methode’. “Dat realiseren we ons natuurlijk ook. Daarom doen we dit alléén als niets anders helpt én uiterst zorgvuldig. Allereerst door de actie bij de politie aan te melden en bewoners van het gebied vóóraf te informeren met een brief. Zo zijn ze voorbereid op wat er gaat gebeuren.” Alleen een gespecialiseerde en bevoegde rattenbestrijder mag schieten. Van tevoren kijkt die bestrijder met nachtkijkers waar de ratten zich vooral bevinden. Een raak schot is volgens de gemeente altijd direct dodelijk en voorkomt onnodig dierenleed.

Rattentijd
De overlast die ratten kunnen aanrichten brengt verschillende risico’s met zich mee. Zo kunnen ratten ziekten verspreiden. Verder knaagt het ongedierte aan onder meer elektriciteitskabels, isolatiemateriaal en brengt het ook schade aan plafonds. In deze periode trekken de ratten naar de bebouwde kom. De gewassen op akkers zijn namelijk al geoogst, op het platteland vindt de rat weinig eten meer. De rat plant zich razendsnel voort. Jongen kunnen binnen twaalf weken zichzelf voortplanten. De gemeente adviseert dus om preventief de rat uit te tuin te houden zodat de luchtbuks niet nodig is.

Geen voedsel of rommel in tuin
De gemeente is verantwoordelijk voor de bestrijding in het openbaar gebied. Bewoners kunnen ratten bestrijden op het eigen terrein. Hoe? Een aantal tips zijn er om te voorkomen dat je in de rats zit van ratten in je tuin. De eerste tip van de gemeente is om je tuin netjes te houden en rommel op te ruimen. Zo kunnen ratten geen onderdak vinden in bijvoorbeeld een stapel brandhout.

Een andere tip is om ’s nachts geen voedselresten, ongewassen borden of bestek buiten achter te laten. Het afgevallen fruit van bomen zou volgens de gemeente ook meteen opgeruimd moeten worden. Daarbij is het ook handig als herfst-, wintertafels en bloemstukken geen voedsel zoals fruit of noten bevatten. Het voeren van huisdieren is ook voer voor de rat. Bewaar daarom voer voor je konijn of kippen in een afgesloten bak en knoei niet. Verder tipt de gemeente om vogeltjes niet te voeren met vetbollen, pindaslingers of ander eten.