Hulp bij geldproblemen: 'Niemand hoeft zich te schamen'

MEIEERIJSTAD - “We ondersteunen mensen met financiële geldproblemen.” De vrijwilligers Ria en Ingrid van de adviesgroep ‘Geld & Zo’ helpen mensen bij financiële problemen en vragen. Op dinsdagmiddag en donderdagochtend is iedereen welkom in Het Spectrum om binnen te lopen tijdens de spreekuren bij Welzijn de Meierij in Schijndel. Onze medewerkers Roos van den Berg en Sanne Schoenmakers gingen langs bij Geld & Zo om Ingrid en Ria te spreken.

“De meeste problemen ontstaan altijd door het lage inkomen. De uitgaven zijn dan groter dan het inkomen. Mensen vullen eerst de gaatjes op. Ze betalen een paar schulden af, en een week later nog een gedeelte, maar uiteindelijk komen ze geld te kort. Daar beginnen de problemen”, zegt Ria.

Anoniem
Door de gesprekken die Ingrid en Ria voeren hopen ze dat het makkelijker wordt voor de mensen om hun problemen te vertellen. Ze willen een veilig gevoel creëren zodat de mensen open kunnen zijn en hun problemen kunnen vertellen en zodat de drempel niet te groot wordt. Om de drempel wat lager te maken helpen ze je bij Geld & Zo heel discreet. Je wordt er anoniem geholpen. Ze weten alleen je postcode en het probleem.

Niet laten zwemmen
Samen kijken Ria en Ingrid naar het probleem. Als ze merken dat er meer achter de geldproblemen zit, kunnen ze je altijd doorverwijzen naar maatschappelijk werk. “Dat doen we dan ook zeker. Je laat die mensen natuurlijk niet zwemmen als je ziet dat er meer problemen liggen”, zegt Ingrid.

“Wij hebben veel lijntjes waar we de mensen naar toe kunnen verwijzen. We hebben de mogelijkheid om ze door te verwijzen naar maatschappelijk werk, ook hebben we de mogelijkheid om een budgetmaatje te regelen die hun helpt met het financieel probleem. Mensen met hele hoge schulden komen meestal in aanmerking met schuldhulpverlening. Dat verwijzen we dan weer naar de gemeente”, zegt Ria. “Wij checken ook altijd of het goed is opgepakt”, aldus Ingrid.

Niet schamen
De doelgroep bij Geld & Zo is heel divers. Mensen van alle leeftijden komen langs om advies te vragen. Ria en Ingrid vinden het belangrijk dat iedereen welkom is en dat niemand zich hoeft te schamen voor hun problemen. “Het is heel fijn om ze weer op de rails te kunnen zetten”, zegt Ingrid. “Wij kijken heel anders naar hun problemen. Waar mensen in paniek raken door een brief, leggen wij ze het goed uit zodat ze met een rustig gevoel naar huis kunnen”, vult Ria aan.