Geen poli van Bernhoven in Veghel; wel gezondheidscentrum

VEGHEL – Ziekenhuis Bernhoven heeft geen plannen voor een polikliniek in Veghel. Plastisch chirurg Roel Fresow wil in het voormalige kloostercomplex van de Zusters Franciscanessen wel een gezondheidscentrum maken. Hij zoekt samenwerking met Bernhoven.

De gemeenteraad van Meierijstad pleitte eerder voor een polikliniek nadat het ziekenhuis uit Veghel vertrok en als 'Bernhoven' verder ging in Uden. Na die oproep van de raad liet het ziekenhuis weten de vestiging van een polikliniek welwillend te zullen onderzoeken. Nu zegt een woordvoerder van Bernhoven dat het ziekenhuis geen plannen heeft om een poli in Veghel te beginnen.

‘Litteken op mijn ziel’

Als het aan Fresow ligt wordt het gezondheidscentrum dat hij voor ogen heeft een waardig alternatief voor een polikliniek, zoals de gemeenteraad voor ogen had.


Roel Fresow heeft al een kliniek voor plastische chirurgie in Heesch. Hij is een Veghelnaar. Zijn plannen voor een gezondheidscentrum hebben alles te maken met zijn affiniteit met het dorp. Het feit dat het ziekenhuis uit Veghel verdween “is een litteken op mijn ziel”, aldus de plastisch chirurg.

Gemis voor heel Meierijstad

Hij vindt het niet alleen een gemis voor Veghel maar voor heel Meierijstad. Wat hij in Veghel wil wordt geen dependance van het Bernhovenziekenhuis. Fresow denk meer aan “iets tussen de eerstelijns en de tweedelijns zorg in”. Het zou volgens hem kunnen dat er straks in het gezondheidscentrum een plastisch chirurg komt en een orthopeed. “Je moet dan denken aan zaken die niet door een huisarts kunnen worden behandeld, maar die niet acuut genoeg zijn om mee naar een ziekenhuis te gaan,” aldus Fresow.

Hij benadrukt dat bij een kliniek voor plastische chirurgie niet in de eerste plaats gedacht moet worden aan een centrum waar mensen mooier worden gemaakt. Fresow denkt meer aan een centrum voor littekencorrecties.

Huisartsen hebben belangstelling

Er komt ook ruimte voor een huisarts, een apotheek of een fysiotherapeut. Volgens Fresow heeft een aantal huisartsen in Veghel al interesse getoond. Er wordt ook nagedacht over een kliniek speciaal voor vrouwenzorg, zoals die bijvoorbeeld in Schijndel is.

De chirurg zoekt nadrukkelijk samenwerking met het Bernhoven-ziekenhuis. “Het wordt geen dependance van het ziekenhuis. Wij zijn wel met Bernhoven in gesprek of bepaalde vormen van zorg naar Veghel kunnen komen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een cardioloog of een internist die één dag in de week spreekuur houden in Veghel,” aldus Fresow. Bernhoven denkt volgens hem in de richting van ouderenzorg.

Hospice

Er is volgens Fresow ook een mogelijkheid om het hospice dat nu een plek heeft bij verzorgingshuis de Watersteeg naar het voormalige kloostercomplex te verplaatsen. Dan zou de ruimte bij de Watersteeg weer gebruikt kunnen worden voor ouderenzorg.

De plannen zijn allemaal nog in een pril stadium. Het gebouw is een rijksmonument en dat beperkt de mogelijkheden tot verbouwing. “Er moet nog veel water door de Maas, zeiden de zusters tegen mij. Maar ze zijn wel heel positief en optimistisch,” aldus Fresow. De zusters die nu nog in het klooster wonen zullen tijdens een verbouwing tijdelijk verhuizen naar het kloostercomplex in Wijbosch.