Geen legionella-bacterie in leidingen Bekkershuis en Servaeshof

SCHIJNDEL – In de waterleidingen van het Mgr. Bekkershuis en de Servaeshof in Schijndel zijn geen bacteriën gevonden waarmee mensen in Schijndel legionella hebben opgelopen. De GGD gaat er nog steeds van uit dat de bron in de buitenlucht moet worden gezocht, bijvoorbeeld een fontein of een wasstraat. De zoektocht naar die bron gaan nog steeds door.

In Schijndel zijn vijftien mensen besmet met het legionellavirus. Eén patiënt is overleden. De besmette personen zijn tussen de 60 en 90 jaar oud. De meesten wonen in Schijndel. Vier van de besmette personen wonen in de locaties Mgr. Bekkershuis en Servaeshof van Laverhof.

De zoektocht concentreert zich met name op een bron in de buitenlucht. De meest waarschijnlijke en bekende bronnen zijn inmiddels bemonsterd en afgesloten of gereinigd. Denk hierbij aan onder andere koeltorens en fonteinen. Op dit moment worden relevante tips van burgers en minder voor de hand liggende bronnen in kaart gebracht en bemonsterd. Dit gebeurt met spoed. Er wordt dit weekend door alle partijen met extra personeel doorgewerkt. Na het weekend gaat het bemonsteren door.

Onderzoek door de GGD

De GGD Hart voor Brabant doet onderzoek. Medewerkers nemen contact op met alle gemelde patiënten of hun familie om na te gaan waar patiënten zijn geweest en of met welke mogelijke bronnen zij in aanraking zijn geweest. Denk hierbij aan: bronnen in de buitenlucht, bij een evenement of wasstraten, maar ook plekken rondom het huis zoals sauna’s, jacuzzi’s, douches die lang stil gestaan hebben. Op dit moment zijn er geen overeenkomsten gevonden tussen de patiënten behalve de wijk waar ze wonen. Dit maakt een bron in de openlucht ergens in de omgeving waarschijnlijk.

De GGD heeft inmiddels de Q&A-lijst over de legionellabesmetting uitgebreid.

Geen legionella in leidingen Servaeshof