“Geen idee wanneer mijn eindexamen is”

Koss van de Wijdeven juichte zondag toen hij hoorde dat het Heerbeeck College in Best de deuren sloot. Maar meteen kwam ook het besef dat zijn mavo-examen gevaar liep. Van school kreeg hij bericht dat de examens waarschijnlijk uitgesteld worden. “Ik heb geen idee wanneer mijn examen nu is,” vertelt de 16-jarige scholier uit Sint Oedenrode.

“Tja, dat de scholen dicht zouden gaan was te verwachten,’ vindt Koss. “Steeds meer leraren en leerlingen bleven thuis. Al viel dat in mijn klas wel mee. Logisch, want in je examenjaar wil je graag je lessen volgen. Dat mocht niet iedereen, want hoestende leerlingen en docenten werden naar huis gestuurd. Dat snap ik ook wel. Ik heb ook best begrip voor de sluiting van school. Veiligheid en gezondheid staan voorop.”

Examens uitgesteld

“Ik was zondagavond bij mijn vriendin aan het gamen toen het bericht kwam dat alle scholen dichtgingen. We juichten meteen, want het is best fijn om extra vrij te krijgen. Maar mijn vriendin zei ook direct: ‘Hoe moet dat dan met je eindexamens?’ Goede vraag, want dat weet nog niemand. Op de website van de school staat dat er komende week meer informatie komt. Ik snap dat er nog veel onduidelijk is voor school. Maar als we drie weken geen les hebben, zullen de eindexamens wel uitgesteld worden.”

Examenreis

“Als de examens later zijn, is de kans groot dat mijn geplande examenreis naar Krakau niet door kan gaan. Dat vind ik wel bijzonder: alles is ontregeld door het coronavirus. Het lijkt leuk: niet naar school. Maar wat ga je dan de hele dag doen? Ik ben namelijk net gestopt met mijn bijbaan in de horeca. Maar ook daar zou ik niet nu kunnen werken. Ik verveel me natuurlijk nog niet, maar dat ligt wel een beetje op de loer. Zeker ook omdat mijn andere hobby’s stil liggen. Ik zit dus vooral thuis of bij mijn vriendin. Het is best fijn dat school iets gaat organiseren met onderwijs op afstand. Wat precies is nog onduidelijk. Dat horen we vandaag of morgen. Daar kan ik wel goed mee omgaan, maar ik kan me voorstellen dat andere leerlingen al die onduidelijkheid vervelend vinden.”

Oefenexamens

“Eerst dacht ik: ik ga gewoon lekker even helemaal niks voor school doen. Maar dat is niet zo slim. Je raakt dan uit je ritme en de examenstof zakt dan weg. Daarom maak ik thuis elke dag online een oefenexamen. Zo blijf ik met de examenstof bezig. Samen met mijn vader neem ik de stof ook nog door. Maar daarmee zijn mijn dagen zeker niet gevuld. Ik denk dat ik veel ga gamen de komende dagen.”

De komende tijd houdt Omroep Meierij je op de hoogte hoe het met Koss gaat.