'Geen geld voor volgesnoven massa'

Kort geding festivals aangehouden

SCHIJNDEL – Het kort geding dat festivaldirecties, onder wie Paaspop in Schijndel, hadden aangespannen tegen de overheid is aangehouden. De organisaties gaan nu eerst in gesprek met het kabinet.

De politieke partij Gemeentebelang Meierijstad heeft inmiddels op Twitter laten weten dat wat haar betreft de festivalorganisatoren niet gecompenseerd hoeven worden. “Extra financiële steun voor festivalorganisaties is weggegooid geld. Overheid kan niet alle ondernemersrisico's overnemen. Als belastingbetaler geen zin om zak te vullen van bedrijven die verdienen aan volgesnoven en gepilleerde massa,” aldus Gemeentebelang Meierijstad.

Streep door festivals

Het kort geding was aangespannen nadat het kabinet vorige week plotseling een streep zette door de festivals omdat het aantal coronabesmettingen explodeerde.

Demissionair minister Hugo de Jonge stelde de aanvragers van het kort geding voor om met het kabinet in gesprek te gaan. Aanvankelijk voelden de festivalorganisatoren door niks voor, maar uiteindelijk besloten ze toch op de uitnodiging in te gaan en het kort geding aan te houden. Ze willen met de minister bekijken hoe meerdaagse festivals veilig kunnen worden gehouden.

Fieldlabs

Het kort geding was een initiatief van ID&T. Er sloten zich meer dan veertig organisaties bij aan, waaronder dus Paaspop. De organisatoren noemden de beslissing om meerdaagse festivals te schrappen eerder deze week "onzorgvuldig voorbereid en onjuist". De eerder gehouden fieldlabs hebben volgens de organisatoren bewezen dat festivals wel op een veilige manier gehouden kunnen worden.