Geen akkoord over sociaal plan Ahrend

Sint-Oedenrode - De onderhandelingen voor een sociaal plan bij Koninklijke Ahrend zijn vastgelopen. Het kantoormeubelenbedrijf sluit eind dit jaar de vestiging in Culemborg. Daarbij gaan ongeveer 135 arbeidsplaatsen verloren. Hans Wijers, bestuurder FNV Metaal: ‘Wij kunnen niet instemmen met de plannen zoals ze nu op tafel liggen. Werknemers die hun werk behouden moeten verplicht mee naar de hoofdvestiging in Sint-Oedenrode en voor de ontslagen medewerkers is de afvloeiingsregeling te laag.’


Volgens Weijers zijn er inmiddels al banen komen te vervallen en mensen weggegaan. “Het gaat nu nog om ongeveer 80 mensen, waarvan de helft in ieder geval via gedwongen ontslagen zal moeten vertrekken, de anderen zouden naar het hoofdkantoor in Sint-Oedenrode kunnen gaan, maar vinden de aangeboden compensatie in reistijd en onkostenvergoeding te mager.
Een deel van de werknemers is een aantal jaren geleden al van de vestiging in Zwanenburg over gegaan naar Culemborg, toen Zwanenburg dicht ging. Ahrend heeft geen coronasteun gevraagd aan de overheid. ‘Op die manier hoeft de aandeelhouder niet af te zien van eventueel dividend of bonusregeling. Maar ondertussen zitten er wel zo’n tachtig mensen zonder baan’, aldus Wijers.
Met de reorganisatie verdwijnen niet alleen banen in Culemborg, maar ook in Sint-Oedenrode. Ahrend deed woensdagmiddag een eindbod voor het sociaal plan. Wijers: ‘Wij overleggen met de leden over te nemen stappen. Daarbij sluiten we acties niet uit.’ Overigens is dat overleg met de leden nu ook lastig omdat dat deels on-line en deels schriftelijk zal moeten gaan. Bij Ahrend wilde de woordvoerder van het concern donderdagmorgen geen commentaar geven op de ontwikkelingen. “Wij doen daar nooit mededelingen over”, zo meldt het bedrijf.