Gedenkplaats Schijndel: ‘Dat iedereen daar een stukje hoop uit haalt’

SCHIJNDEL – Vrijdag werd op de Markt een gedenkplaats ingericht. De gedenkplaats is een initiatief van het Oranjecomité en bedoeld om hoop, moed en troost te bieden voor al het leed wat door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Deze gedenkplaats biedt het publiek de gelegenheid om bloemen, knuffels, kaarsen, brieven of gedichten neer te leggen voor de slachtoffers en nabestaanden van de coronacrisis. De plek op de markt in Schijndel is aangeduid met een spandoek tussen twee zilverlinden.

Machteloosheid
Petra van de Wetering van het Oranjecomité Schijndel is mede-initiatiefneemster. Zij heeft zelf van nabij meegemaakt hoe het is om in deze tijd afscheid te moeten nemen van een dierbare en de machteloosheid daarbij ervaren: “Je kunt niets op dit moment. Waar je normaal bij een uitvaart kunt condoleren is dat in deze tijd niet mogelijk. Daardoor is dit ook ontstaan. Ik wil iets hebben waar iedereen iets kan doen. Dat je laat zien dat je aan iemand denkt, dat je meeleeft.”

Speciale plek
De plek is niet zomaar gekozen. De gedenkplaats ligt precies tussen de twee Koningslinden die bij de kroning van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013 zijn geplant. Van de Wetering: “Er is aan de gedachteniskapel gedacht maar daarvan hebben we gezegd, daar staan wij op 4 mei en dat heeft een andere betekenis. Daarom zijn we op deze plek terecht gekomen in het centrum waar bijna iedereen wel eens langs komt. Ik hoop dat we op deze plaats stilstaan bij wat er nu gebeurd. En dat iedereen daar een stukje hoop uit haalt.”

Video Gedenkplaats Schijndel
Fotograaf: Jan van Oort
Gedenkplaats Schijndel
Fotograaf: Jan van Oort