Ga je mee op zoek naar Jacob Kien?

SINT-OEDENRODE – Jacob Kien is al een tijd niet gezien. Zondag 3 oktober kan iedereen hem helpen zoeken in Park De Kienehoef. Dan speelt ’t Roois Theater namelijk een bijzondere – en zelfgemaakte - voorstelling voor jong en oud. Bijzonder is dat het stuk dankzij corona tot stand kwam.

“In coronatijd heeft het personeel van De Helden van Kien uitgebreid onderzoek gedaan naar de stichter van het park. Er zijn tekeningen van Jacob Kien en zijn verhaal is in de put in het park te bekijken. Wat nog miste was een toneelstuk,” vertelt Emile Kalmann, voorzitter van ’t Roois theater.

Tijd over
Door corona lagen de repetities van ’t Roois Theater lange tijd stil en moest het jubileumstuk ‘De Vliegende Hollander’ uitgesteld worden naar mei 2022. Daardoor was er tijd over om met een ‘tussenproject’ aan de slag te gaan. Kalmann: “We zouden ons jubileumstuk ter gelegenheid van ons 65-jarig bestaan bij De Helden van Kien spelen. We hadden dus regelmatig contact. Zo is het idee ontstaan om rondom het verhaal van Jacob Kien een voorstelling te maken. Wel met de garantie dat we het ook zouden spelen. Daarom viel de keuze op een stuk dat buiten in het park op verschillende plekken door kleine groepjes gespeeld wordt.”

Zoektocht
De spelers maakten samen met regisseur Tamar Kocken zelf de voorstelling. Het leuke is dat jeugd-, jongeren- en volwassenspelers samen de voorstelling op de planken – of beter gezegd in het park- brengen. “Al improviserend zijn zeven korte stukjes ontstaan die we op verschillende plekken spelen,” licht Kalmann toe. “Bezoekers wandelen van scene naar scene en ontdekken zo van alles. over de stichter van het park. Er wordt getrouwd, geroddeld, huizen verkocht en een kip geroosterd. De belangrijkste vraag is natuurlijk: lukt het jullie om Jacob Kien te vinden?”

Verleden en toekomst
Het verhaal van Jacob Kien speelt in de achttiende eeuw. Toch heeft dit stuk ook een link met de toekomst. “De combinatie met verschillende leeftijdsgroepen is ons erg goed bevallen. Zo leren we ook nog wat van elkaar: laatst zagen we een volwassene een TikTok-dansje doen en een jeugdlid weet sinds kort wat een floppy is,” lacht Kalmann. “We zijn extra blij dat onze jeugdspelers weer kunnen optreden. In 2020 maakten zij een kerstfilm, omdat optreden door corona niet ging. Ze kijken er echt naar uit om nu weer voor publiek te mogen spelen,” benadrukt Kalmann. En eerlijk is eerlijk: hij hoopt ook dat het andere kinderen inspireert om toneel te gaan spelen. “Nieuwe aanwas bij de jeugd en jongeren is zeker welkom.”

De voorstelling ‘Vermist: Jacob Kien!’ is op zondag 3 oktober te zien. Toegang is gratis en de voorstelling is ook geschikt voor mindervaliden. Bezoekers kunnen zich 13.30 en 17.30 uur verzamelen op het terras van De Helden van Kien.