FrieslandCampina op lijst van 'piekbelasters'

VEGHEL – FrieslandCampina ziet niets in verplaatsing van de productielocatie in Veghel om zo een bijdrage te leveren aan vermindering van de stikstofoverlast.
Dat heeft een woordvoerder van het concern gezegd tegen NOS Nieuws.

NOS Nieuws heeft onderzocht hoe grote industriële bedrijven aankijken tegen de plannen van het kabinet om stikstof- en ammoniakproblemen aan te pakken.
Na publicatie van het advies van Johan Remkes is veel te doen over de lijst van piekbelasters. Remkes wil dat 500 tot 600 piekbelasters, bedrijven die dicht bij natuurgebieden zitten en voor veel uitstoot van stikstof zorgen, binnen een jaar die uitstoot stoppen. Door aanpassing van hun bedrijfsprocessen, verplaatsing of beëindiging van de bedrijfsactiviteiten.
Er is bestaat volgens het ministerie geen lijst met 500 tot 600 piekbelasters, maar wel heeft het RIVM twee lijsten met de top 100 van ammoniak- en stikstofuitstoters.
Die lijst wordt aangevoerd door isolatiebedrijf Rockwool uit Roermond.
FrieslandCampina Veghel staat op de 56e plaats van die lijst.
Stikstofrechten
Recentelijk heeft FrieslandCampina op de eigen website aangekondigd om stikstofrechten te willen gaan opkopen van veehouders in de regio die nu geen dieren meer hebben of overwegen om te stoppen. FrieslandCampina wil op die manier de stikstofrechten van 15 veehouders opkopen en zo 27 ton extra stikstofrechten te verkrijgen.
Friesland Campina heeft die extra emissierechten nodig omdat bij de toenemende productie van caseïaten voor voeding, die in Veghel gemaakt worden, uitstoot van ammoniakemissies onvermijdelijk is.
Tegen Jan Willem Veldman van het blad Food&Agribusiness verklaarde een woordvoerder van Friesland Campina dat de zuivelonderneming alleen van deze optie (het opkopen van stikstofrechten) gebruik wil maken als het echt niet anders kan. En dat is volgens hem hier het geval. “Door de stikstof extern te salderen zorgt Friesland Campina er voor dat de onderneming groeit binnen de stikstofruimte die wettelijk openbaar beschikbaar is”, zo meldt Food & Agribusiness.
Sulfaat
Dit voorjaar kwam FrieslandCampina ook al in het nieuws over problemen met schadelijke stoffen toen het onderzoeksplatform Pointer/KRO-NCRV ontdekte dat FrieslandCampina te veel sulfaat heeft geloosd.
Sulfaat komt vrij bij de productie van lactose en melkeiwit.
FrieslandCampina mag dagelijks maximaal 3900 kilo sulfaat lozen, maar in april en mei van dit jaar ging dit meerdere keren mis en werd er respectievelijk 4107 en 4214 kilo sulfaat geloosd.
De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant heeft FrieslandCampina toen een waarschuwingsbrief gestuurd.