Friesland Campina loost teveel sulfaat in Aa

VEGHEL - FrieslandCampina loost teveel sulfaat in het riool. Dat stelt het onderzoeksprogramma Pointer van KRO-NCRV. Sulfaat tast o.a. de riolering aan en kan door de waterzuivering in Heeswijk -Dinther niet uit het water worden gefilterd. FrieslandCampina heeft de fosfaatlimiet al vaker overschreden, zo heeft de Omgevingsdienst gemeld.

"Gezien de lange voorgeschiedenis van deze overtredingen kan naar onze mening niet volgehouden worden dat sprake was van incidenten", schreef de dienst 1 september vorig jaar. Het onderzoeksplatform Pointer heeft de gegevens opgevraagd bij de provincie die verantwoordelijk is voor het milieu-toezicht.

Het grootste probleem met sulfaatlozingen is dus de aantasting van de riolering. en het feit dat de waterzuivering in Heeswijk-Dinther dit niet uit het afvalwater kan filteren, waardoor het via de Beekgraaf in het riviertje de Aa terecht komt. Het sulfaatgehalte in de Beekgraaf zit al aan de limiet.Het KRO-NCRV-programma schrijft op haar website dat ‘de omgevingsdienst FrieslandCampina een ‘waarschuwingsbrief’ gestuurd heeft om een eind te maken aan de overschrijdingen. Het bedrijf zelf laat weten dat het om een incident gaat: “Er zijn nu twee expert-teams met urgentie aan het werk om de oorzaak te achterhalen en de juiste maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen.” In de tussentijd, mailt een woordvoerder aan Pointer, dat er tijdelijke maatregelen zijn genomen om overschrijding te voorkomen’.Het onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV zegt bezig te zijn met een onderzoek naar industriële ammoniak emissies. Daarover zal binnenkort mee worden gepubliceerd.