Fioretti- en Zwijsen College ‘timmeren aan de lucht’ met nieuwe ventilatiesystemen

VEGHEL | Het Fioretti- en Zwijsen College in Veghel hebben maandag 23 oktober nieuwe ventilatiesystemen. De moderne installaties zorgen voor schonere lucht binnen de schoolgebouwen. “Er is flink aan de lucht getimmerd om de leerlingen en medewerkers een gezonde leer- en werkomgeving te geven”, zegt directeur Barbara Baelemans van VO Veghel (Voortgezet Onderwijs).

Baelemans: “Als je ziet hoeveel werk er in het project zit en met name hoeveel het ons gaat opleveren is dit een heuglijk moment voor ons. Er zal altijd sprake zijn van frisse lucht in de klassen voor leerlingen en docenten.” Het Fioretti- en het Zwijsen College zijn de eerste twee OMO (Ons Middelbaar Onderwijs)- scholen die voldoen, exclusief de scholen die al nieuwe gebouwen hebben,. Ze voldoen aan de hoogste norm van luchtbehandeling. De bestaande ventilatiesystemen in de klaslokalen zijn aangepast of vervangen door moderne ventilatiesystemen.

Betere concentratie
Schonere lucht zou bevorderlijk werken voor het leerproces van de leerlingen en daarnaast duurzaam zijn. De temperatuur in de lokalen is beter te reguleren. De tijd van open ramen en roosters lijkt daarmee definitief voorbij. Baelemans: “Leerlingen en medewerkers ademen verse lucht in. Daardoor verbetert hun concentratievermogen. Je merkt, als je de school binnenloopt, de frisse lucht om je heen zonder dat je tocht voelt. Alsof je in de bergen van Zwiiserland bent zonder dat het waait.” De opening van de ventilatiesystemen werd verzorgd door wethouder Johan van Gerwen en OMO bestuurder Yvonne Kops. De lucht toe- en afvoer kan tenminste dertig kubieke meter per leerling per uur aan als capaciteit. Er wordt dus per lokaal circa 950 kuub per uur gezuiverd. “Dat is ongelofelijk veel. In alle lokalen hangen CO2-meters. Die slaan niet meer uit”, aldus de algemeen directeur. Volgens haar was de coronapandemie geen aanleiding voor de nieuwe installaties maar wel een aanjager.

‘Aan de lucht timmeren’
Voortgezet Onderwijs Veghel, waartoe het Fioretti- en Zwijsen College behoren, heeft ruim vier miljoen euro geïnvesteerd om het binnenklimaat in de schoolgebouwen te verbeteren. Een derde daarvan is gesubsidieerd. De rest betaalde VO Veghel zelf. “Er is flink aan de lucht getimmerd om de leerlingen en medewerkers een gezonde leer- en werkomgeving te geven", aldus de directeur. ,,Je kunt je voorstellen dat als je een hele dag lesgeeft in klassen met 25 tot 30 puberale leerlingen het in je belang is dat de lucht wordt ververst.” Er liggen al zonnepanelen op het dak. Nu zijn daar moderne technische installaties en warmtepompen bijgekomen. De warmtepompen verwarmen of koelen de gefilterde lucht. De ventilatiekanalen in de plafonds van beide middelbare scholen zijn vervangen.

Flexibel onderwijs
De lessen en examens mochten niet verstoord worden tijdens de werkzaamheden aan de systemen. “De flexibele instelling van scholen en installateurs was erg belangrijk voor dit project. De lessen werden soms in andere lokalen of gebouwen van andere scholen in de omgeving verplaatst. De werkzaamheden werden waar het kon uitgevoerd buiten schooltijden.” Leerlingen werden soms betrokken bij de werkzaamheden. De installateur verzorgde gastlessen, waarbij kleine groepjes leerlingen de technische ruimtes bezochten. “Je ziet niet wat er zich tussen de plafondplaten en het plafond afspeelt. Daar liggen kilometers aan leidingen en honderden meters aan buizen."