Extra stembureaus in Meierijstad bij verkiezingen in 2021

MEIERIJSTAD – In Meierijstad komen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 extra stemlokalen in onder meer verzorgingshuizen. Ook komen er drie drive in-stembureaus waar mensen vanuit de auto kunnen stemmen. Dat allemaal om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

In Meierijstad zijn normaal gesproken 42 stembureaus tijdens verkiezingen. Dat worden er 51. Op die manier wil de gemeente de drukte spreiden zodat mensen zich aan de anderhalve meter maatregel kunnen houden.

Er komen lokalen in zes verzorgingshuizen zodat kwetsbare ouderen niet de deur uit hoeven om hun democratische plicht te vervullen.

Milieustraten

Er komen ook drie drive-in ‘stembureaus’. Twee komen er bij de milieustraten in Veghel en Schijndel, de derde komt in Sint-Oedenrode maar daar is nog geen plek voor aangewezen. Hoe in Meierijstad precies gestemd zal gaan worden vanuit de auto wordt nader uitgewerkt.

De gemeente is op zoek naar mensen die in de stembureaus willen meehelpen om alles in goede banen te leiden. Daar zijn dit jaar meer mensen voor nodig omdat er meer stembureaus zijn maar ook omdat in elk bureau iemand zal gaan werken om er op te letten dat mensen zich aan de looproutes houden. De gemeente hoopt vooral dat jongeren zich zullen melden om te voorkomen dat kwetsbare ouderen die taak moeten doen.

De extra kosten die meer stembureaus en meer mensen met zich meebrengen worden grotendeels betaald door het rijk.

In verband met corona zijn in elke gemeenten enkele stemlokalen drie dagen open. Welke dat in Meierijstad zijn wordt nog bekend gemaakt.