Extra lange paasaflevering van Meierijstad Vitaal

In aflevering 6 van Meierijstad Vitaal maakt Ingrid van Rijen en chef-kok Ralf Dirven van restaurant De Belevig een heerlijk paasbrunch. Er komen heel veel praktische en lekkere koopktips voorbij. Zelf aan de slag? Dat kan met deze recepten:

Quiche zonder deeg

(voor 2 personen)

Ingrediënten

· 2 eieren

· 50 gr pecorino (vers) (eventueel te vervangen door parmezaan)

· 50 gram baby spinazie

· 100 gr gerookte kip aan een stuk

Bereiding

Doe de eieren in een kom, voeg een snufje zout toe en roer los. Rasp de pecorino en snijd de kip in kleine reepjes. Verwijder de dikke stelen van de spinazie en meng samen met de pecorino en kip door het ei.

We gebruiken geen deeg maar bakken de quiche in bakpapier. Vet de muffinvorm in met boter, knip rondjes uit het bakpapier en bekleed hiermee de muffinvorm. Schep het ei-spinazie mengsel in de vormpjes en druk een beetje aan zodat het ei wat omhoog komt. Bak ca. 10 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven.

Tip:

· Door een snufje zout toe te voegen is het ei makkelijker los te kloppen.

· De gerookte kip is eventueel te vervangen door gerookte zalm of gekookte ham.

· Varieer door bijvoorbeeld champignons toe te voegen.

· Gebruik een bierviltje op het bakpapier mooi rond te knippen (zie filmpje op YouTube Jogg Meierijstad)

quiche naar recept van Rolf Dirven

Steak tartaar

(voor 2 personen)

Ingrediënten

• 300 gram kogelbiefstuk

• 3 tl verse peterselie

• 3 tl verse bieslook

• 3 tl sjalot

• 3 tl kappertjes

• 3 tl cornichons (Kleine zoet-zure cocktail augurkjes)

• 3 tl olijfolie

• Ca. 1 – 3 tl tabasco (naar eigen smaak toevoegen, niet iedereen houdt van pittig)

• Ca. 1,5 el worcestersaus naar eigen smaak toevoegen

• Ca. 3 tl fijne mosterd naar eigen smaak toevoegen

• peper

• zout

• 1 ei

Bereiding

Snijd de sjalotjes fijn. Snijd de kappertjes en de augurkjes fijn. Snijd de biefstuk in blokjes (grof of fijn naar smaak). Meng de sjalot, kappertjes en cornichons door de tartaar en breng op smaak met de mosterd, bieslook, peterselie, worcestersaus, tabasco, olijfolie peper en zout. Indien gewenst een eidooier toevoegen. Gebruik een kookring of bakje om een mooi rondje van de tartaar te maken. Garneer met een paar takjes bieslook en serveer met toast of brioche brood.

Tip:

• Maak dit gerecht zo kort mogelijk voor het opdienen anders trekken de zuren te veel in het vlees waardoor het kan gaan verkleuren.

• Snijd de ui i.p.v. te hakken, hierdoor blijven de sappen beter in de ui, waardoor de smaak in de ui blijft.

Steak tartaar naar recept Rolf Dirven

Wafel met gerookte zalm

Geserveerd met tzatziki

Ingrediënten

Wafel

• 1 pakje bladerdeeg

• 100 gram ricotta

• 100 gram gerookte zalm

• basilicum

Tzatziki

• 250 gr crème fraîche

• 1 komkommer

• 1 knoflook

Bereiding

Snijd het bladerdeeg doormidden en beleg met wat gerookte zalm. Smeer er een beetje ricotta op. Beleg met wat blaadjes basilicum en leg er tot slot de andere helft van het bladerdeeg op. Duw de zijkanten goed op elkaar zodat de ingrediënten er niet uitlopen. Plaats de bladerdeeghapjes in het ingevette wafelijzer (heeft u geen wafelijzer gebruik dan een contactgrill of tosti-ijzer). Bak ca. 8 minuten.

Maak ondertussen de tzatziki. Doe de crème fraîche in een kom, pers de knoflook er boven uit en breng op smaak met wat peper en zout. Verwijder de zaadlijst uit de komkommer en snijd in dunne reepjes. Meng door het crème fraîche mengsel.

Maak het bord op door mooie ovalen bolletjes te maken van de tzatziki. Snijd de wafels schuin doormidden en leg dwars op elkaar. Garneer met wat basilicum.

Tip:

• Haal de bladerdeegplakjes op tijd uit de vriezer zodat ze ontdooid zijn.

• De ovale bolletjes maak je door de quenelle techniek, gebruik hiervoor 2 eetlepels.

Wafel met gerookte zalm naar recept Rolf Dirven