Extra hulp voor Oost-Oekraïne wegens Coronacrisis

SINT-OEDENRODE - Op dit moment wordt Oekraïne in nog ernstiger mate door de gevolgen van het Coronavirus getroffen dan ons eigen land. Dat terwijl er in dit land toch al een tekort is aan (medische) hulpmiddelen. Dat is voor de Stichting Meierijstad Helpt een extra reden om ondanks allerlei belemmeringen met spoed op 8 januari een ingelast hulptransport te organiseren.

Extra schrijnende situatie als gevolg Corona-crisis

De Stichting heeft een volle opslagruimte en in Oost-Oekraïne is een groot tekort aan ziekenhuisbedden en matrassen, zeeppoeder en werkkleding voor de zorg. Normaliter is er in de regio Sumy al een chronisch tekort in de gezondheidszorg maar de toestroom van COVID-patiënten zorgt nu voor schrijnende situaties. Bovendien is voor de mensen geen financieel vangnet geregeld zoals wij die kennen. Het is zelfs nog niet zeker dat vaccinaties door de overheid betaald worden!

Hulp Oekraïense -vrijwillige- chauffeur

Momenteel komt daar nog bij dat voor buitenlanders de grensovergang gesloten is. Dat betekent dat de vrijwillige chauffeurs niet kunnen rijden. Voor Oekraïense chauffeurs is het wel mogelijk om er door te komen. Daarom is de vrijwilligersorganisatie G.O. “D.A.R.” uit Oekraïne bereid gevonden om het hulptransport te ondersteunen. Vrijdag 8 januari vertrekt er een truck met een Oekraïense chauffeur met volle oplegger naar de regio Sumy in Oost-Oekraïne. De Stichting vertrouwt erop het volgende transport, zoals ze gewend zijn, weer met eigen chauffeurs te kunnen verzorgen.

Grote verscheidenheid elementaire materialen op transport

Zo maar een greep van wat er allemaal mee gaat: ziekenhuisbedden, matrassen, twee nierdialyse apparaten, medische tillift, rollators, rolstoelen, pallets met zeeppoeder en werkkleding. Alles wordt zorgvuldig geladen om zo veel mogelijk mee te kunnen geven; werkkleding en medische verzorgingsmiddelen worden gebruikt als opvulmateriaal. In totaal is de oplegger gevuld met bijna 13 ½ ton aan hulpmateriaal.