Expositie Kunst van het Tekenen op twee locaties

Jan Heesters, Schapenscheerders

SCHIJNDEL - De Kunst van het Tekenen is een expositie die duidelijk wil maken wat er vooraf gaat aan het maken van een schilderij, een prenten- of een stripboek. Van 30 november 2021 tot en met 30 januari 2022 zijn er tekeningen van Jan heesters te zien in Museum Jan Heestershuis. In het RAADhuis zijn op de eerste verdieping illustraties van Sandra Klaassen te bekijken die zijn gemaakt voor het prentenboek “Lot en de Draak”, geschreven door Monique van der Zanden.

Heesters heeft in zijn studietijd veel (technische) tekenlessen gevolgd maar het liefst koos hij zijn eigen onderwerp. De getoonde tekeningen geven een dwarsdoorsnede van de diversiteit aan onderwerpen. Het maakt zichtbaar waar Heesters zijn inspiratie vandaan haalde. Met een schetsboek en potlood of inkt pen op zak wist hij alledaagse situaties snel te vangen. Tijdens zijn vele reizen door Nederland en op zijn grandtour naar Frankrijk, Italië en Tunis heeft hij de karakteristieke landschappen op papier weten vast te leggen. Uit de collectie zijn verder gedetailleerde getekende portretten gekozen. Daarnaast hangen er ook tekeningen uit zijn studietijd. Bijvoorbeeld de naaktmodelstudies in klassieke houdingen. Deze modeltekenlessen worden nu nog gegeven, zoals te zien op de schetsen van kunstenaar Rein van Uden.

De sfeervolle prenten van Sandra Klaassen, illustrator van prentenboeken, staan in
dienst van het verhaal. Maar de originele tekeningen zijn ook op zichzelf zeker de moeite waard om te exposeren.

In het souterrain van het RAADhuis staat de presentatie centraal van de originele schetsen die Danker Jan Oreel en Henk Wittenberg maakten voor het stripboek Brabant - Daar Brandt Nog Licht, de geschiedenis in strip. Daar is te volgen hoe deze strip tot stand is gekomen.

Kijk voor meer informatie op de website www.museumjanheestershuis.nl

Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel, is geopend di t/m zo 13.00 – 17.00 uur.
RAADhuis, Markt 20, Schijndel, is geopend di t/m vr 10.00 – 17.00 uur en za 10.00 – 16.00 uur.