Expositie boekbinden door cursisten Phoenix

Dat je met boekbinden veel meer kunt doen dan alleen een boek repareren, laten de cursisten van professioneel boekbinder en Phoenix-docent Jos van den Berg zien tijdens hun expositie. Op maandag 9 mei om 11.00 uur wordt deze expositie, die onder andere in het teken staat van Jeroen Bosch, geopend in de Cultuurfabriek op de Noordkade. De expositie is tot en met 11 september te zien.

De beginnende boekbinders zijn aan de slag gegaan met hun eigen gekartonneerde boeken, die zijn bekleed met linnen en papier. Ook zijn er boeken met harde band gemaakt, waarmee tijdschriften goed en zonder te beschadigen bewaard kunnen worden. De meer ervaren boekbinders hebben zich vooral gefocust op boekreparatie en luxe kartonnage. Zo zijn oude kinderboeken nieuw leven ingeblazen, waardoor ze ook voor de volgende generaties bewaard kunnen worden.

Jeroen Bosch als inspiratie

Twee jaar geleden, net voor corona-tijd, heeft de groep gewerkt met het thema ‘Jeroen Bosch’. Hieruit zijn mooie fantasierijke werkstukken ontstaan: van een eenvoudige en luxe foedraal tot een koker en speelse boekjes. Er zijn praktische opbergdozen gemaakt en speelse dozen met driehoekige en ronde vormen, met losse deksel, scharnierende deksel en met hals.