Excursie IVN in Nacht van de Vleermuis

MEIERIJSTAD - In heel Nederland wordt in het laatste weekend van augustus aandacht geschonken aan de Nacht van de Vleermuis. Op zaterdag 27 augustus heeft daarom ook natuurvereniging IVN Veghel een vleermuizenexcursie gepland in de schemering en duisternis van de nacht rondom Kasteel Heeswijk. Verzamelen 20.15 uur op de nieuwe parkeerplaats aan Kanaaldijk-Noord 4, Heeswijk. Deelname is gratis.

Vleermuizen staan natuurlijk centraal maar er wordt ook aandacht geschonken aan overige nachtdieren. In de duisternis komt een andere natuur tot leven: vleermuizen, reeën, uilen en nachtvlinders worden actief en gaan op zoek naar voedsel. Veelal onhoorbaar verplaatsen zij zich. Af en toe laten enkele dieren zich ook horen: een contactroepje van (jonge)uilen, blaffende reeën. Vleermuisgeluiden zijn echter voor het menselijk oor nagenoeg niet te horen. Wel met een batdetector.

Vliegend zoogdier

De kans dat deelnemers vleermuizen zoals dwergvleermuis en watervleermuis zien vliegen en jagen is groot. Ook zal te horen zijn dat elke soort een ander geluid maakt. Er wordt verteld over het leven van het enige vliegende zoogdier ter wereld. Een zaklamp meebrengen mag, liever geen honden. Ron 23.00 uur is de excursie afgelopen.
Meer informatie www.nachtvandevleermuis.nl , www.ivn-veghel.nl en Gerard van Leiden 06-22082634.