Examen met 10 man in de gymzaal

SINT-OEDENRODE - U heeft al een tijdje niets meer gehoord van eindexamenleerling Koss van de Wijdeven. Maar hij heeft zeker niet stilgezeten! In de meivakantie bereidde hij zich voor op de schoolexamens.

Ver uit elkaar

Afgelopen vrijdag maakte Koss zijn eerst schoolexamen. “We zaten met 10 man in de gymzaal. Alles stond heel ver uit elkaar. Voor mijn schoolexamen scheikunde met 30 leerlingen had het Heerbeeck College 3 gymzalen nodig.”

Goed geregeld

Koss vindt dat de school de examens wel goed geregeld heeft. “We kregen vooraf duidelijk te horen in welke gymzaal we moesten zijn. Voor elke gymzaal is een aparte plek om de fietsen van de leerlingen te stallen. Ook zijn er aparte looproutes. We moesten buiten op anderhalve meter van elkaar wachten. Als je naam afgeroepen werd, ging je alleen naar binnen. Als je klaar was met je examen, stak je je hand op. Dan leverde je je examen in en ging je meteen naar huis.”

Makkie

"Het schoolexamen scheikunde vond Koss niet moeilijk. “De vorige toetsweek ging vanwege de coronacrisis niet door. We wisten al dat we dat proefwerk als schoolexamen zouden krijgen. De docent had al aangegeven dat het belangrijk was om de stof en vraagstelling uit het boek goed te bestuderen. Ik had me thuis goed voorbereid. Voor mij was dit schoolexamen niet veel anders dan een gewone toets. "

Examengevoel

Koss had dus niet echt een examengevoel. Aan het begin van de coronacrisis baalde hij een beetje dat de eindexamens niet doorgingen. Maar nu vindt hij wel prima. “Ik ben wel blij met hoe het nu gaat. Als ik eindexamens had gehad, had ik nog flink moeten leren. Nu maak ik serieus mijn werk en weet ik dat het wel goed komt. Dat betekent trouwens niet dat de toetsen niets voorstellen. Het betekent vooral dat de docenten heel serieus online les gegeven hebben en ons goed voorbereid hebben op de schoolexamens. "

Vragen genoeg

Voor Koss staan nu alleen nog het schoolexamen natuurkunde en Nederlands op het programma. De andere vakken heeft hij inmiddels afgesloten. Toch heeft hij nog genoeg vragen. “Het is nog steeds onduidelijk of het gala doorgaat en hoe de diploma-uitreiking zal zijn. En ook praktische zaken, zoals het inleveren van boeken, zijn nog onduidelijk. Het enige wat ik wél weet is dat ik op 4 juni online hoor of ik officieel geslaagd ben.”

De komende tijd houdt Omroep Meierij je op de hoogte hoe het met Koss gaat.