Europese prijs voor mistsysteem op de fruitafdeling van de super

Roois bedrijf Contronics wil voedselverspilling halveren

SINT-OEDENRODE – Het bedrijf Contronics Dry Misting in Sint-Oedenrode heeft van de Europese Commissie de Horizon Impact Award ontvangen voor haar onderzoekproject “Fresh Demo”. Het bedrijf is bekend van de mist die in supermarkten over het fruit wordt geblazen.

Volgens de Europese Commissie levert deze technologie een flinke bijdrage aan het verminderen van voedselverspilling.


Helft voedsel wordt verspild


Over de hele wereld wordt elk jaar de helft van al het voedsel dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, verspild. En dat kan anders, dachten ze bij Contronics. Het Rooise engineersbedrijf werkt hard aan vermindering van deze verspilling.Ze zijn niet alleen de bedenkers van het mistsysteem, het bedrijf doet ook zoveel mogelijk om mensen bewust te maken van voedselverspilling. Dry Misting is een voorbeeld van een praktische oplossing. Contronics wil het systeem over de hele wereld gaan uitrollen.


Twee keer zolang vers


Een Dry Misting-systeem verspreidt minuscule mistdruppeltjes door de lucht waardoor een fijne deken van mist ontstaat. Deze mist heeft een koelende werking en beschermt verse producten als groenten en fruit tegen uitdroging. Hierdoor blijft dat tot wel twee keer zo lang vers. Dry Misting kan in elk deel van de voedselketen worden toegepast, van oogst tot en met supermarkt.

Elk Dry Misting-systeem kan jaarlijks tot 33 ton groenten en fruit redden van de prullenbak. Alleen al in de supermarkt kan verlies aan produkten tot 25% verminderd worden. Bovendien stelt Dry Misting de klanten van Contronics in staat om plasticverpakkingen van groenten en fruit te verminderen. Zo kan wereldwijd een potentiële besparing van 7.000 ton plastic worden behaald.

Contronics’ missie is om uiteindelijk met behulp van Dry Misting voedselverspilling te halveren.