Erthepe presenteert prachtige serie Erpse ommetjes

ERP – Vrijdagmiddag 28 augustus om 15.30 uur presenteert Heemkundekring Erthepe een aantal ommetjes. Wandelingen waarbij je zowel de bebouwde kom als het buitengebied doorkruist. Wim van Geelkerken, de voorzitter van de Dorpsraad van Erp, neemt de eerste exemplaren van de ommetjes in ontvangst. Daarna onthult hij een bord bij het metalen kastje links voor het Raadhuis. Wandelaars kunnen de folders met de ommetjes hieruit gratis meenemen. Alle wandelingen starten en eindigen bij het Raadhuis. Erthepe heeft de folders voorzien van een korte heemkundige toelichting.

Ommetjes voor iedereen

De ommetjes zijn een goede manier om de bebouwde kom en het omliggende buitengebied van het dorp Erp te leren kennen. Niet alleen interessant voor de inwoners van de andere twaalf dorpen in Meierijstad, maar ook voor toeristen die Erp bezoeken. Daarom zijn de ommetjes vanaf 1 september ook verkrijgbaar bij het VVV-steunpunt bij ’t Tramstation aan de Molentiend in Erp en bij het Uitpunt in Veghel.

Nationale hobby

Het idee om wandelroutes uit te geven is bij het bestuur van Erthepe ontstaan in het voorjaar. Toen leek mede als gevolg van de coronamaatregelen wandelen een nationale hobby te worden. Maar hoe vind je elke keer een nieuwe route om het wandelen aantrekkelijk te houden? Daarin probeert Heemkundekring Erthepe nu te voorzien met de uitgave van een aantal ommetjes.

Samenwerking

Bert Pepers die jarenlang vanuit het JJC (Jeugd- en Jongerencentrum in de Ottenstraat) wandelingen uitzette, maakte de ommetjes door de kom. Verder maakte Erthepe gebruik van het bestaande netwerk van wandelknooppunten. Enkele actieve leden van de heemkundekring controleerden de routes. Marius Strijbosch voegde cultuurhistorische gegevens toe. Voor het ontwerp en drukwerk deed Erthepe een beroep op de Erpenaar Guus Munsters, een van de eigenaren van Gozi.nl. Het resultaat is een verzameling van 6 fraai uitgegeven wandelroutes.