Erfgoedvisie Meierijstad 'feestje om te lezen'

'Zin over Meierijstad DNA moet er uit. Dat bestaat niet'

MEIERIJSTAD – De gemeenteraad van Meierijstad was donderdag lovend over de erfgoedvisie van burgemeester en wethouders. Gea van Zutven van D66 noemde de visie zelfs “een feestje om te lezen”. Het Platform Erfgoed Meierijstad heeft eerder ook al tevreden gereageerd.

In het plan staat hoe Meierijstad het erfgoed in optimale staat gaat doorgeven aan de volgende generatie. Daarom wordt de komende jaren vooral geprobeerd het erfgoed in stand te houden. Dat begint er mee dat de gemeente gaat opschrijven wat precies de moeite waard is om te bewaren. Ook wordt er in kaart gebracht waar mogelijk archeologische vondsten gedaan kunnen worden voordat er gebouwd wordt.

Aanmoedigingsprijs

Abdulkadir Evlek van Lokaal Meierijstad vertelde dat zijn partij met een motie komt om een aanmoedigingsprijs in het leven te roepen voor mensen die hun privé erfgoed het best in stand houden. Dat kon de goedkeuring wegdragen van wethouder Coby van der Pas.

Zorgen waren er daarentegen over mensen die nou juist niet goed met hun historisch waardevolle eigendommen omgaan. Peter Verbraak van HIER riep op tot strenge handhaving. Hij kondigde daar een motie voor aan. Hij zei dat er in Meierijstad maar één ambtenaar is die zich daar mee bezig houdt, terwijl de drie oude gemeenten samen meer toezichthouders hadden.

Handhaving niet eenvoudig

Volgens Van der Pas is handhaving niet altijd even eenvoudig. “Als ergens de verf bladdert kun je nog niet veel doen. Soms kom je pas ter plekke als een muurtje al is omgevallen. Er zijn nou eenmaal mensen die overal lak aan hebben,” aldus de wethouder. Ze beloofde er wel alles aan te doen dat particulieren zuinig zijn op hun erfgoed. “Daar geef ik bij de uitvoering prioriteit aan.”

In de bespreking die vol was van superlatieven over de erfgoedvisie was er één dissonant geluid. Dat kwam van Hart. Die partij was gevallen over de zin: ‘Een belangrijk uitgangspunt in deze notitie is het gezamenlijke DNA van Meierijstad”.

Mirjam van Esch van Hart wilde dat die geschrapt wordt. “Er bestaat namelijk geen Meierijstad DNA. Wel Meierij-DNA. Die zin moet er dus uit,” aldus Van Esch.

Eenheid in verscheidenheid

Wethouder Coby van der Pas legde het de politica van Hart uit: “Wat wij hebben geprobeerd is al het DNA van alle dertien gemeenten die Meierijstad vormen in de visie een plek te geven. Van het rijke roomse leven, tot de kunst tot de landbouw. We gooien niet alles op één hoop. We geven juist vorm aan eenheid in verscheidenheid die Meierijstad kenmerkt,” was het antwoord van wethouder Coby van der Pas.

Van Esch zette vraagtekens bij meer mensen inzetten voor handhaving op het gebied van erfgoed. Volgens Van Esch zijn er wel meer terreinen waarop extra handhaving nodig is en ze vond dat er een aparte vergadering gewijd moet worden aan handhaving in het algemeen. Van Esch kreeg daarin steun van de PvdA.

Van Esch vroeg zich ook af wat bedoeld wordt met het voornemen dat veranderingen aan gebouwen die als erfgoed worden bestempeld niet te zichtbaar mogen zijn. “Wie bepaalt wat te zichtbaar is?” vroeg Van Esch zich af. Ze hoopte toch dat dat niet geldt voor aanpassingen ten behoeve van duurzaamheid.