Er gaat geen hond op vakantie …

MEIERIJSTAD – De meivakantie is voorbij. Veel mensen bleven noodgedwongen thuis. En dat gold vaak ook voor hun viervoeters. Daarom bleven in Meierijstad de dierenpensions grotendeels leeg. De aangekondigde versoepelingen zijn ook voor deze ondernemers hoopgevend.

Vooruitblik

“Als op 1 juni de terrassen weer open gaan, gaan mensen misschien weer daguitstapjes maken. Vanaf 1 juli gaan de sanitaire voorzieningen op campings en vakantieparken weer open. Ik ga er vanuit dat daarom voor ons niet de hele zomer verloren gaat, ” vertelt Sabina Ruster van dierenpension ‘t Haagje in Schijndel.

Druk najaar

Toch weten een aantal klanten van Sabina nu al dat ze in de zomer hun dieren niet bij haar laten logeren. “Voor een paar klanten is nu al duidelijk dat ze niet op vakantie kunnen gaan. Ze kunnen bij ons altijd - dus ook nu - kosteloos annuleren en hun reservering aanpassen.” Dat leidde ertoe dat in de meivakantie maar drie honden en twee poezen bij ‘t Haagje logeerden. Normaal gesproken zijn dat 15 poezen en 60 tot 70 honden. Toch houdt Sabina de moed erin: “De bezetting zal tot eind juni minimaal zijn, Maar we verwachten een druk najaar te krijgen, omdat mensen dan waarschijnlijk alsnog op vakantie gaan.” Naast de geannuleerde vakanties heeft ook het thuiswerken flinke invloed. “Ook onze dagopvang is flink teruggelopen,” constateert Sabina. “Normaal vangen we 30 verschillende honden op, de meeste meerdere keren per week. Dat zijn er nu nog maar vijf.”

Uitlaatservice

De Veghelse Meddy van Eck-van der Sanden merkt juist dat haar klanten wél gebruikmaken van haar hondenuitlaatservice. “Het merendeel van mijn klanten ging na de corona-uitbraak thuis werken. Maar de meesten laten hun hond toch met mij meegaan. Ik heb wel mijn werkwijze aangepast. In mijn bus heb ik natuurlijk desinfectiegel en schoonmaakdoekjes. Verder raak ik zo min mogelijk klinken aan bij het ophalen en wegbrengen van de honden. Klanten met ziekteverschijnselen maken de deur zelf open. Als een baasje positief op corona getest is, mag de hond niet met me mee. Het virus kan namelijk via de hondenvacht overgedragen worden.”

Besmettingsgevaar

Sabina neemt in haar dierenpension geen extra maatregelen. “De kans op overdracht van corona via honden en poezen is bijna nihil. Toch ben ik extra voorzichtig geweest toen twee poezen kwamen logeren waarvan de baasjes corona hadden. Ik heb ze een dag langer geïsoleerd van de andere dieren en hun hok extra gedesinfecteerd. Wel vragen we klanten om hun dier alleen – en dus niet met het hele gezin – te brengen of te halen. Als het drukker wordt, zullen er ook in ons pension aanvullende regels komen, zoals het houden van voldoende afstand.”

Praktijkexamen

Het gebrek aan dieren in het dierenpensioen heeft vooral voor de twee stagiairs van Sabina een vervelend staartje. “Onze stagiaires zouden bij ons praktijkexamen doen. Voor hen is het echt jammer dat er weinig dieren zijn. We hebben in overleg met school besloten het examen wel door te laten gaan. Gelukkig hebben we zelf twee honden en katten, zodat ze toch praktijkexamen kunnen doen.”