Er brandt nog een klein Papgat-Schorbos-Kuussegat-lichtje

Jeugdafdelingen zien de meeste mogelijkheden voor activiteiten

MEIERIJSTAD – Normaal gesproken zou het nu gonzen van de carnavalsactiviteiten, maar corona heeft alle initiatieven gedoofd. Hier en daar brandt nog slechts een klein waakvlammetje. In de carnavalsorganisaties van Meierijstad zijn wat enthousiastelingen bezig met iets organiseren wat nog kan. De jeugdafdelingen hebben wat meer noten op hun zang.

Papgat voert bijna maandelijks overleg tussen alle zeventien carnavalsverenigingen en een vertegenwoordiger van de gemeente. Op zaterdag 13 februari komt er een online evenement in navolging van de Pubgatquiz van 11-11. Men kan rekenen op veel bijval om er een gezellig en grappig digitaal samenzijn van te maken. Frank van den Brand, president van carnavalsstichting Papgat, zegt dat de meerderheid hiervoor wel enthousiast te maken was. “We willen dat beetje verbinding met elkaar toch wel behouden. Gelukkig kunnen we verder ook dit jaar rekenen op voldoende sponsoren om zo’n 7000 carnavalskranten te laten drukken met vooral een terugblik op vorig jaar. Ze worden begin februari huis aan huis aangeboden.”

Men hoopt verder dat ze alles in gang kunnen zetten om in ieder geval op 11 november een nieuw koppel te mogen presenteren.

Schorsbos kondigt in een nieuwsbrief aan dat ze blélft zitten. Het carnavalspèkske is gewassen en gestreken en blijft in de kast hangen. De commissie boerenbruiloft is bezig met plannen rondom een boerenbruiloft en roept kandidaten op om zich te melden. De KRO/NCRV gaat een uitzending maken over de boerenbruiloft in Schorsbos, die in de week voor carnaval wordt uitgezonden.

De Kuussegatters op dit moment eigenlijk helemaal niks op de plank liggen. Heel misschien komt er iets digitaals, maar dat is nog hoogst onzeker.

Jeugdafdelingen hebben meer mogelijkheden

Voor de jeugdigen wordt er in Schorsbos, in samenwerking met TV Schijndel, op zaterdag 13 februari een digitale jeugdoptocht gepresenteerd. Deelnemers hieraan maken een filmpje van een zelf geknutselde carnavalswagen en/of loopgroep en sturen dat in.

De jeugdafdeling van Papgat was van plan tijdens carnaval een horrortocht door het centrum te organiseren en ook een vossenjacht. Gezien de huidige ontwikkelingen wordt hiervan afgezien. Toch wil men ook nu nog zoveel mogelijk onderling contact onderhouden door het organiseren van veilige alternatieven. “Er komt in ieder geval een fotospeurtocht die online beschikbaar komt en die tijdens carnaval kan worden gelopen”, zegt Leon van Rooij. “Iedereen kan dan in zijn eigen tijd, alleen of in kleine groepjes, aan de slag. Ook zijn we bezig om live radio-uitzendingen te gaan maken. We onderzoeken om dat vanuit thuis te kunnen doen met belspelletjes en interviews. Als het lukt zorgen we zo toch voor verbinding tijdens carnaval.” Verder zijn er nog ideeën voor een pubquiz voor jongeren van het voortgezet onderwijs en een online bingo voor basisschoolkinderen. Deze spontane ideeën moeten nog verder worden uitgewerkt.

De jeugdafdeling van Kuussegat gaat in ieder geval afscheid nemen van het oude trio. Verder zijn er nu geen plannen bekend.

Wordt 11-11 weer een live evenement?