Enorme run op cadeaubonnen voor energiebesparende spullen

MEIERIJSTAD – Huiseigenaren hebben massaal cadeaubonnen aangevraagd waarmee zij energiebesparende spullen kunnen kopen, zoals bijvoorbeeld ledlampen en waterbesparende douchekoppen. In Meierijstad waren 2400 tegoedbonnen van 45 euro per stuk te vergeven, Die zijn na drie weken op.

Het geld komt uiteindelijk van het rijk. Meierijstad heeft de eigenaren met een huis van voor 1977 een brief gestuurd waarin staat dat ze van dit voordeeltje gebruik kunnen maken.

Op aandrang van de SP in de gemeenteraad zegde wethouder Harry van Rooijen vorige week toe dat ook huurders zo’n voordeeltje zullen krijgen. Hoe de huurders kunnen profiteren wordt volgend jaar bekeken.

In regio lagere respons

Vergelijkbare acties in omringende gemeenten in Noordoost-Brabant lieten een veel lagere respons zien. En dat terwijl Meierijstad er al voor gekozen had dat verhoudingsgewijs meer tegoedbonnen verzilverd konden worden. “Dat de actie zó succesvol zou zijn, was buiten de verwachting. We moeten mensen nu helaas teleurstellen, want ‘op is op’; dat stond ook al in de brief” aldus wethouder Harry van Rooijen.

Inwoners kunnen nog wel steeds meedoen aan andere lopende acties die als doel hebben om energie te besparen. Bijvoorbeeld, Meierijstad Isoleert, de Stimuleringslening Duurzaamheid en de Energyparties. Informatie hierover is te vinden op www.duurzaammeierijstad.nl.

Foto door Arifin Salleh op Unsplash

Foto door Arifin Salleh op Unsplash