Energiecoaches helpen bij duurzaam maken van woning

MEIERIJSTAD – Meierijstad krijgt een aantal energiecoaches. Die gaan huiseigenaren en huurders helpen als ze hun huis duurzaam willen maken. Dat hebben de gemeente Meierijstad en de Energiecoöperatie Meierijstad bekend gemaakt.

Een Energiecoach is een speciaal opgeleide vrijwilliger; een mede-inwoner van Meierijstad die uitleg geeft over energiebesparing en huiseigenaren en huurders wil helpen om de eerste stappen richting duurzamer wonen te zetten.

Waar moet je beginnen?

Paul Pöttgens (voorzitter van ECM) signaleert dat het niet voor iedereen even makkelijk is om te starten met de verduurzaming van de woning. “Veel inwoners van Meierijstad zijn al bezig met het duurzamer maken van hun woning. Maar er zijn er ook genoeg die zo goed niet weten hoe ze moeten beginnen, of zich nog niet hebben verdiept in dit onderwerp. Zij zitten met vragen zoals ‘waar moet ik beginnen met energie besparen?’ of ‘welke verduurzamingsmaatregelen kan ik het beste treffen aan mijn woning? Of ’wat past er bij mijn budget?’. Een Energiecoach kan helpen bij het beantwoorden van deze vragen”. De Energiecoach kijkt samen met de inwoner naar diens energieverbruik en hoe hij of zij meer energie kan besparen in de woning.”

Laagdrempelig

Een gesprek met een Energiecoach is laagdrempelig, op maat en onafhankelijk. Bovendien is het gesprek en de begeleiding van een energiecoach gratis. ECM begint vanaf 19 april met vier Energiecoaches. Een gesprek met een Energiecoach kan op verschillende manieren plaatsvinden. Dit kan digitaal (dit is de standaard tijdens corona), bij de inwoner thuis aan de keukentafel (mits de situatie rondom corona het toelaat) of op locatie. Wanneer de afspraak thuis plaatsvindt, kan de Energiecoach meteen een kijkje nemen door de woning.

Uitgebreide informatie is te vinden op de website van ECM.