Energie Coöperatie Meierijstad te gast in wintereditie SMEK

MEIERIJSTAD – In de wintereditie van SMEK (Smullen met Eerlijke Kost) praat Lotte van der Heijden met Stefanie Claessens van de Energie Coöperatie Meierijstad. Een organisatie die de inwoners van Meierijstad helpt bij verduurzaming en minder energieverbruik.

En met Miranda van Hout van het Winterpark Schijndel, het schaatsfeest dat vrijdag 9 december voor de 9e keer wordt gehouden.
En Leon Twigt kookt weer lekkere Fairtrade gerechten met spek, geitenkaas en portobello’s.

Gerechten SMEK ‘Winter’ 2022

Voorgerecht: Geitenkaas op salade met gekarameliseerde appel, walnoten en honing mosterd dressing
 Ingrediënten 4 personen:
  • 1 el fijne mosterd
  • 2 el honing
  • Appel
  • 2 el suiker
  • rolletje geitenkaas
  • beetje citroensap
  • olijfolie
  • ½ ons gerookt spek gesneden
  • Aantal gepelde walnoten
  • Rucola sla
Bereiding van gekarameliseerde appel:
Appels schillen en verdelen in 8 parten, mengen met sap ½ citroen. Bakpan verhitten en appels toevoegen, even rond schudden, 2 el suiker en 2 el honing toevoegen, door elkaar mengen. Pan van het vuur halen.
Spekjes snijden, bakken in de pan en daarna walnoten toevoegen
Geitenkaas snijden, met wat honing erop 3 minuten verwarmen in de oven op 180 graden.
Bereiding honing mosterd dressing:
Mosterd, honing mengen en 2 à 3 eetlepels olijfolie erdoor roeren
Opmaken bord: sla – geitenkaas – spekjes – walnoten – appelschijfjes erop met mosterd/honing dressing erover.

Hoofdgerecht – varkenshaas omwikkeld met spek, zoete aardappel puree, portobello met courgette en sjalotten boter
Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 kg zoete aardappel
  • 2 thl kerriepoeder
  • 1 pond varkenshaas
  • ½ ons gesneden gerookt spek
  • 4 portobello’s
  • 1 courgette
  • Bakboter
  • Peper en zout
  • 2 el mosterd
Bereiding zoete aardappel puree:
Zoete aardappel schillen in gelijke stukken verdelen, koken tot ze gaar zijn. afgieten, wat kooknat bewaren en even droogstomen. Fijn prakken met peper, zout, kerriepoeder en kookvocht.
Bereiding varkenshaas:
4 Porties snijden en omwikkelen met spek. Aanbakken en 15 minuten in voorverwarmde oven van 170 graden zetten.
Bereiding Portobello’s:
Portobello’s schoonmaken met keukenpapier, steeltje eruit halen, besprenkelen met olijfolie en 10 minuten in de oven zetten van 170 graden.
Steeltjes portobello’s, courgette en sjalotjes in blokjes snijden. Samen bakken in bakpan.
Portobello’s vullen met het gebakken mengsel en nog 5 minuten in de oven zetten.
Het bakvocht mengen met wat mosterd en een beetje water toevoegen en in laten dikken tot jus.
Dit alles mooi opmaken op een bord.