En weer wappert er een vlag

MEIERIJSTAD – Fier wappert de regenboogvlag vandaag op het gemeentehuis in Veghel. Het is Coming Out Day en burgemeester en wethouders vinden het belangrijk dat iedereen kan zijn zoals hij of zij is en daarom is de regenboogvlag gehesen.

Coming Out Day is een internationale dag van aandacht en respect voor lhbti’s en queer-personen. Een belangrijk statement van deze dag is: jezelf zijn, ongeacht je seksuele geaardheid of genderidentiteit.
Voor de politieke partij Hart is het hijsen van een andere vlag dan het rood-wit-blauw prima, maar dan moet daar wel iets over op papier gezet worden met een gemeentestempel. Al twee keer heeft de partij burgemeester en wethouders gekapitteld.

Hongarije
In juni trok Hart aan de bel toen de LHTB-vlag ook al op het gemeentehuis wapperde. Dat gebeurde toe als steun aan de lhtbi-gemeenschap in Hongarije. Toen voetbalde het Nederlands elftal in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De regering van Hongarije wordt verweten de rechten van onder meer homoseksuelen in te perken. Voetballers wilden daar aandacht voor vragen maar dat werd door de Europese voetbalbond UEFA verboden.

Hart stelde toen al raadsvragen. Heel goed, zo’n steunbetuiging maar leg dat dan vast, vindt de partij. Een paar weken geleden stelde de partij het vlaggenprotocol weer aan de orde. Er wapperde dit keer een vlag waarvan Hart geen idee had waar die voor stond.

Global Goals
De gemeente bleek te vlaggen in verband met Global Goals. De Global Goals zijn de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties en liggen ook aan de basis van de duurzaamheidsvisie van de gemeente.

En nu is er dus weer de regenboogvlag in verband met Coming Out Day. Hart heeft er nog geen vragen over gesteld, wellicht omdat het college van B&W heeft beloofd dat er een vlaggenprotocol komt. Dat is eind oktober klaar en daarna wordt de gemeenteraad verteld wanneer voor welk doel de vlag wappert op het gemeentehuis van Meierijstad.

Foto: Twitter