Elk dorp in Meierijstad krijgt een gedenkplek voor coronaslachtoffers

MEIERIJSTAD – In elk dorp in Meierijstad komt een plek waar mensen de slachtoffers van de coronacrisis kunnen herdenken. Ze kunnen er ook met anderen praten over de crisis en wat dat voor hen betekent. Daarom worden het mijmerplekken. Op 28 maart 2021 zullen de eerste worden geopend.

Dat heeft Maddy Goossens uit Erp woensdag verteld. Hij is lid van een breed samengestelde werkgroep die nadenkt over manieren waarin, in het door corona zwaar getroffen Meierijstad, de coronacrisis kan worden herdacht. Het project heet Meierijstad Mijmert.

Behalve de gedenkplekken komt er een serie podcasts met persoonlijke verhalen van mensen over de gevolgen die de coronacrisis voor hen heeft gehad. Ook daarvoor worden mensen in alle dertien kernen gezocht.

Tragische en mooie samenbrengen

“De coronacrisis was en is heftig en indringend. Maar er gebeurden oom mooie dingen. Mensen deden dingen voor elkaar die niemand verwachtte. Die mix van tragische en mooi dingen willen we samenbrengen,” aldus Goossens.

Er zal volgens Goossens op de gedenkplekken genoeg te mijmeren zijn. “Er is de afgelopen tijd een hele nieuwe kijk ontstaan op de kleine wereld van iedereen en op de grote wereld. In elk dorp willen we een plek waar mensen in alle rust bij elkaar kunnen komen om daarover te praten.”

Persoonlijke verhalen

Daarnaast komt er een podcastserie met persoonlijke verhalen. Goossens: “We willen de stem van de mensen laten horen. Dat moet een levend document worden dat je kunt blijven aanvullen want we zijn nog lang niet klaar met het coronamonster,” aldus Maddy Goossens.

Vanaf vandaag zal er ook een website zijn onder de naam Meierijstad Mijmert. Mensen kunnen daar suggesties doen voor de mijmerplekken en ze kunnen zichzelf aanmelden voor deelname aan de podcast. Het logo dat erbij hoort is een gestileerde foto van het coronavirus waar de scherpe randjes afgehaald zijn. Dat past in de filosofie dat het tragische en het goede worden samengebracht.

Op 28 maart zullen de eerste plekken worden onthuld, mogelijk zelfs allemaal als dat lukt. “Nu er een twee golf is en het eind nog niet in zicht weten we dat altijd te vroeg of altijd is. We hebben gekozen voor 28 maart omdat dit jaar rond die datum de coronacrisis in Meierijstad in alle heftigheid begon,” aldus Maddy Goossens.

Het logo van Meierijstad Mijmert
Het comité bestaat uit burgemeester Kees van Rooij, voorzitter Maddy Goossens (Erp), Gloria van der Staak (Sint-Oedenrode), Mark van de Laarschot (Schijndel) en Philip van den Brand (Veghel)