Elde College heeft primeur met musicalklas

SCHIJNDEL – Voor het eerst start het Elde College dit jaar met een musicalklas. Leerlingen uit de brugklas van alle studierichtingen gaan zich bekwamen in zang, dans, toneelspel en instrumenten bespelen. “Het is voor ons een experiment en past helemaal in wat wij de leerlingen mee willen geven: eigenaarschap en een brede persoonsvorming”, aldus de schoolleiding.

Aan het woord zijn Toos Michon, coördinerend initiatiefneemster en Anja Dütting als cultuurcoördinator. “We zijn allebei enthousiast over alles wat met kunst en cultuur te maken heeft”, vertelt Toos. “Onze school heeft een lange traditie als het gaat over het schrijven en uitvoeren van musicals. In 2019 hebben we voor het eerst een bestaande musical op de planken gebracht in de theaterzaal van het Spectrum. De prachtige locatie en het bekende verhaal van Disney’s High School Musical brachten extra cachet aan het gebeuren. De toeschouwers konden dat erg waarderen.”

“Er is veel talent op school”, vervolgt Anja. “Een musical spreekt veel leerlingen aan en is een mooie route voor talentontwikkeling. We starten met 24 leerlingen uit de voormalige groepen 8 van de basisschool. Ze hebben zichzelf ingeschreven en we hebben intakegesprekken met ze gevoerd. Het enige wat ze mee moeten brengen is enthousiasme en motivatie. Op donderdagmiddagen, wanneer geen vakken zijn ingeroosterd, bieden we een afwisselend programma van zang, beweging en dans, theater en muziek. We vragen nadrukkelijk eigen inbreng van de leerlingen en werken toe naar kleine optredens. Verder gaan we ook een kijkje nemen achter de coulissen en bezoeken we voorstellingen met na afloop een Meet&Greet met de artiesten. Schooljaar 2021-2022 willen we dan toewerken naar een grote musical. Hierbij kunnen ook leerlingen buiten de musicalklas auditie doen.”

De Elde Musicalklas heeft als centraal thema bij alle activiteiten hotel “HotElde”. De leerlingen worden uitgedaagd om steeds een stapje verder te zetten en vertrouwen op te bouwen. Samen ontdekken wat je allemaal kunt. En natuurlijk spelplezier en creativiteit ontwikkelen. Speciaal aangestelde docenten begeleiden de leerlingen in het werken aan lichaamshouding, stemgebruik, mimiek, tekstinleving en het spelen voor publiek. Maureen Martens zorgt voor de lessen zang en muziek, Nathalie Bosters geeft drama en Marloes Schellekens gaat aan de slag met dans, zang en spel. Het mooie is dat zij oud-leerlingen van het Elde College zijn en zo weer terugkeren op de plek waar zij ook eens aan de slag gingen met hun passie voor muziek en theater.