Eindhovense Sanna Elkadari krijgt eerste corona vaccinatie

VEGHEL - Sanna Elkadari (39) uit Eindhoven krijgt woensdag als eerste Nederlander een vaccinatie toegediend in het grote vaccinatiecentrum in Veghel. In het Brabants Dagblad zegt ze vandaag dat ze de afgelopen maanden eerst wel getwijfeld heeft, maar dat ze veel over het vaccineren heeft gelezen en er nu volledig van overtuigd is dat het veilig is.

Dat heeft ze gisteren ook gezegd in een persoonlijk gesprek dat ze had met minister Hugo de Jonge. Sanna Elkadari werkt in verpleegtehuis Het Wereldhuis in Boxtel en ze werd dit weekend door de directeur van Zorggroep Elde Maasduinen benaderd met de vraag of ze als eerste Nederlander wilde worden ingeënt met het vaccin van Pfizer.

“Ik was meteen enthousiast, maar ik begrijp de angst van sommige mensen heel goed”, aldus Sanna Elkadiri. “Ik dacht eerst ook: ik laat me niet vaccineren, ik kijk de kat uit de boom. Maar ik heb veel gelezen en opgezocht. Ik heb veel vertrouwen in de wetenschap en het voelt nu veilig”, zo meldt ze.

Loodzwaar
Elkadari vond haar werk het afgelopen jaar loodzwaar. “We kwamen ogen en oren tekort in het begin, zo snel ging het. Ik durfde niet naar de winkel uit angst dat ik besmet zou raken, mijn naasten zou besmetten en mijn collega’s in de steek moest laten”.
Vooral in het begin van de corona-crisis maakte ze hartverscheurende situaties mee in het Wereldhuis in Boxtel waar binnen een maand 17 van de 124 bewoners overleden. “Zeker in het begin hadden we sterfgevallen waarbij de familie geen afscheid kon nemen van cliënten die in een terminale fase lagen. Ik hield dan de hand van de cliënt vast, ik was de laatste met wie ze een gebed deden. Daar heb ik slapeloze nachten van gehad”, zegt Elkadiri, die het daarom als een morele plicht ziet om zich nu te laten vaccineren en om anderen te stimuleren om dat ook te doen. “Als mijn cliënten daardoor langer van hun kinderen en kleinkinderen kunnen genieten en de maatschappij weer normaler kan worden, draag ik daar graag mijn steentje aan bij”.