Eindelijk duidelijkheid over theezakjes: die mogen bij het gft-afval

MEIERIJSTAD - Een van de meest gestelde vragen op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal is waar je een gebruikt theezakje of een koffiepad moet laten. Deze vraag is sinds 1 januari 2023 beantwoord: bij het gft-afval.
Theezakjes mogen bij het GFT-afval

Eindelijk duidelijkheid
In 2020 besloten branchevereniging Koffie & Thee Nederland, bedrijven uit de koffie- en thee sector, de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven gezamenlijk te bekijken hoe koffiepads en theezakjes kunnen worden verwerkt in het gft-afval. Koffiedik en theeblaadjes zijn goed te composteren, maar over de gebruikte materialen in de theezakjes en pads bestond nog veel onduidelijkheid. Daardoor was lange tijd het advies om de zakjes en pads bij het restafval te gooien, zo ontstond er geen vervuiling van de gft-afvalstroom.

Steekproef

Uit een onafhankelijke steekproef in opdracht van Rijkswaterstaat blijkt dat inmiddels 93% van de theezakjes en bijna 97% van de koffiepads ook professioneel composteerbaar is. Hierdoor mogen ze bij het gft-afval worden weggegooid. Met op jaarbasis 88 miljoen kilo extra compost als resultaat.

Koffiecups wel bij restafval
Wie koffie maakt met cups, moet deze nog wél bij het restafval gooien. Deze zijn namelijk van aluminium of hard plastic en zelfs het biodegradeerbare plastic breekt vaak niet of onvoldoende af in de Nederlandse composteerinstallaties.

Aluminium koffiecups
Inleveren van aluminium koffiecups bij winkelketen Blokker of Nespresso kan ook. Blokker heeft in 2022 circa 40 miljoen koffiecups gerecycled zo is te lezen op haar website. De koffie wordt daarbij van de cup gescheiden zodat het organische afval (de koffie) en het metaal (de cup) apart kunnen worden verwerkt. Voor elke kilo ingeleverde cups wordt gedoneerd aan The Hunger Project. Dit is een wereldwijde organisatie die een eind wil maken aan honger in de wereld.
(bron: meierijstad.nl)