Einde dreigt voor buurtwachten Meierijstad

MEIERIJSTAD – Het gaat niet goed met de buurtwachten in Meierijstad. Er zijn nog maar zo weinig vrijwilligers dat het Burger Informatie Netwerk bijna ter ziele is.

Zo’n vijf jaar geleden werd het BIN opgericht nadat er in wijk ’t Ven in Veghel vaak werd ingebroken. De belangstelling voor de buurtwacht was groot. Er werden overal groepjes opgericht die in buurten surveilleerden en er ontstonden Whatsppgroepen van burgers die elkaar waarschuwden als er iets verdachts was.

De buurtwachters keken niet alleen uit naar verdachte situaties maar adviseerden ook buurtbewoners die bijvoorbeeld een raam open hadden laten staan.

Aantal inbraken gedaald

Dat was een succes want het aantal inbraken in vooral Veghel daalde. Maar nu is er een tekort aan vrijwilligers en dreigt het bestuur de handdoek in de ring te gooien. Volgens voorzitter Wim Tibosch is het steeds moeilijker om vrijwilligers voor de buurtwacht te vinden. “Het is bijna onmogelijk om in heel Meierijstad mensen te vinden die looprondes willen doen of die willen helpen om de Whatappgroepen mee uit te breiden.”

Volgens Tibosch is de BIN een gedeelde verantwoordelijkheid van bewoners, gemeente en politie. Daarom heeft het bestuur aan de bel getrokken bij burgemeester Van Rooij. Samen gaan alle partijen kijken of ze binnen een maand nieuwe bestuursleden kunnen vinden die de kar willen trekken. Als dat niet lukt betekent dat het einde van de buurtwachten in Meierijstad.

Wie mee wil doen kan zich aanmelden via de website van Het Burger Informatie Netwerk.